volyne.info
homepage
čtvrtek,
svátek má Soňa
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

15.04.'10, Zdeněk Přibyl, Kultura, Muzeum
počet přístupů: 2484
Volyňské muzeum čaruje výstavním triptychem
Do nové sezóny - která tu ovšem nikdy nekončí - vstoupilo Volyňské muzeum. Stalo se tak ve středu 7. dubna v podvečer a to nevídaným triptychem vernisáží nových výstav. Stručně řečeno - přinášejí skvělé fotografie studánek, dřevěné a jako živé objekty (do 16. května) a také představují nové přírůstky muzea a restaurované skvosty (do 30. května).

Tři nové výstavy zasvěceně uvedl vedoucí muzea Karel Skalický a skvělými lidovými písněmi, včetně svatebních, ukolébavek i halekaček z Prácheňska, které sesbíral a zapsal zakladatel souboru Josef Režný, je doprovodila dívčí pěvecká skupina Prácheňského souboru písní a tanců vedená Marií Režnou. Postaráno bylo o návštěvníky během více než dvouhodinové vernisáže na pokračování nejen na duchu, ale i na těle. K duhu jim totiž přišel chléb s máslem a sýry od kraviček a ovcí z luk obklopujících Volyni, sypaný čerstvou pažitkou čili šnydlinkem z příkopu kolem muzejní tvrze. Tak to alespoň uvedl Karel Skalický. Kromě vína se pila čistá a léčivá voda z pramene pod kapličkou Panny Marie Lourdské na Podsrpu na okraji Strakonic. Ale vezměme to pěkně od lesa, totiž od vody a nejlépe také odshora.

V nejvyšším patře muzea je v obou křídlech nalevo i napravo od schodiště čerstvou novinkou výstava fotografií Ivany Řandové a dřevěných objektů Martina Patřičného nazvaná Nebe studánek. Ze stejnojmenné knihy, které je spolu s Ivanou Řandovou spoluautorem a také z vlastní knížky Čtyři rytíři poutavě četl na úvod spisovatel, nakladatel, knihkupec a hlavně sběratel pověstí Ondřej Fibich.

Ivana Řandová ze Strakonic, členka Asociace jihočeských výtvarníků, zachycuje už po dvě desetiletí tváře, události, krajinu i své pocity v legendárním regionu Prácheňska. Tentokrát však jde ještě dál. Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout její snímky řady pověstných pramenů Šumavy, Pošumaví i jihozápadních Čech, jinak řečeno od Železné Rudy až za Zvíkov. Objektiv nikonu v jejích rukách poskytuje cennou službu jak autorce, tak především divákům. Citlivě předjímá pohledy - celky, polocelky a detaily - v různých ročních obdobích, které budou diváka zajímat. A autorka mu je promyšleně nabízí v komponovaných celcích věnovaných vždy některé studánce. Tak se tu představuje například studánka Panny Marie ve Strašíně, svaté Rozálie v Borovanech, pramen Máří Magdaleny v Chelčicích či studánka se svatým telátkem v Rohanově. Tuto část výstavy doprovází mapa s více než stovkou vyznačených míst, kde se studánky nacházejí. Doprovázejí je rovněž soupisy pramenů mariánských, svatovojtěšských či andělských.

Studánka v Doubí vytvořená ve dřevě je také jednou z vystavených prací Martina Patřičného (ročník 1955). Tento soukromě vyučený řezbář a soustružník dřeva a člověk mnoha řemesel a povolání z Debrně u Kralup nad Vltavou se výtvarné práci se dřevem věnuje od roku 1988. Je opravdovým virtuosem tvorby ze dřeva a volyňská výstava o tom znovu každého přesvědčí. Návštěvníci tu mohou obdivovat i jeho Knihovnu lesní moudrosti, Olšová křídla, Pramen a řadu dalších dřevěných objektů.

Výstava prací Ivany Řandové a Martina Patřičného potrvá do 16. května.

O patro níž čeká výstava pojmenovaná Restaurované předměty. Představuje bilanci restaurátorských a konzervátorských počinů v Městském muzeu ve Volyni za uplynulé dva roky. Umělecká díla nebo třeba řemeslnické nářadí a nástroje denní potřeby, kterým citlivé ruce restaurátorů vrátily nový život, doplňují v této prostoře nové přírůstky muzea rovněž ve dvouletém retrospektivním přehledu. Přírůstkům se pak naplno věnuje přízemní výtavní prostora volyňského muzea.

Že takové muzeum, jako je ve Volyni, sbírá umění i předměty denní potřeby a zároveň o ně pečuje, zdálo by se býti normální. Avšak ne vždy tomu tak ve Volyni bylo. "Do roku 1983, do kdy muzeum vedl Josef Režný, se tu opravdu sbíralo. Patří mu zásluha například za to, že dokázal shromáždit na tři desítky polychromovaných soch. O následujícím vývoji svědčí například fakt, že od té doby do konce roku 2007 se zrestaurovaly pouhé tři obrazy," nastínil vývoj dnešní vedoucí muzea Karel Skalický, který v této pozici působí dva roky.

Na návštěvníky čekají po omlazovací kůře už jako nové obrazy, nábytek, řemeslnické nástroje i zemědělské nářadí. Divák se u restaurovaných předmětů dozví z připojených fotografií v jak zuboženém stavu byly původně i kdo jim a za čí peníze pomohl prodloužit život. Platí to například o cechovní truhlici z leštěného dubu, kterou v roce 1852 vyrobil Ferdinand Protiva, truhlář ve Volyni, což víme z jeho podpisu na vnitřní straně víka. Restauroval ji letos Jiří Stýblo ze Sušice a finanční prostředky poskytlo Město Volyně. Obraz Maxmiliána Boháče (1882 - 1957) nazvaný Božena Macháčková z Čelechovic na Hané restaurovala zase Ivana Petrová z Písku v loňském roce. O potřebné finance se postaraly volyňská radnice spolu s Jihočeským krajem.

Velmi zajímavé věci najdou návštěvníci muzea mezi jeho novými přírůstky. Patří mezi ně třeba portrét barona von Schuttersteina, jehož rodu patřilo hoštické panství. Olej na plátně pochází asi z druhé poloviny 18. století a restauroval ho akademický malíř Jan M. Skála z Lažánek u Blatné, který práci dokončil letos. Je to zajímavý a restaurátorsky obtížný obraz i tím, že malý baronův erb je na papíře a na obraz je nalepený. Velmi starobyle vyhlížející obraz Klanění pastýřů je jedním z celé řady, které jsou zasazeny do takříkajíc boháčovských rámů. Pro volyňské muzeum je vyrábějí studenti místní Vyšší odborné a Střední průmyslové školy. Mezi obrazy je i zajímavá kruhová podmalba na skle s motivem Ježíše a typickým zasazením do bílého podkladu a písmem, což je vše charakteristické pro ruční dílny v šumavské Kvildě. Za pozornost stojí i oltářní obraz sv. Linharta, ke kterému se možná najde v muzejním depozitáři i původní horní nástavek obrazu.

Výstava restaurovaných předmětů a nových přírůstků do sbírek volyňského muzea potrvá do 30. května.

V muzeu je otevřeno během dubna od pondělí do pátku od 9:00 do 16:00, v sobotu od 11:00 do 17:00, v neděli je zavřeno. Od 1. května se otevírací doba mění - v pondělí je zavřeno, úterý - pátek je otevřeno 9:00 až 17:00, v sobotu a v neděli 9:00 až 18:00. Základní vstupné je 30 korun, zlevněné 15 korun a rodinné 70 korun. Dovoláte se sem na číslo telefonu 383 372 481, elektronická adresa je info@muzeum-volyne.cz, webová adresa je pak www.muzeum-volyne.cz.
autor: Zdeněk Přibyl
datum: 15.04.'10




Diskuse na téma: Volyňské muzeum čaruje výstavním triptychem

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |