Dopisy, fotografie, uniformy či zbraně připomenou v muzeu ve Volyni první světovou válku, od jejíhož začátku letos uplyne sto let. Výstava Do zákopů táhnou řady nesmírný… mapuje příběhy lidí z Pošumaví na frontách, odvodních ročníků 1865 až 1900 i život v zázemí. Muzeum má takových exponátů tisíce, souborně je vystavuje poprvé. Výstava potrvá do 28. října.

„Scénář jsme postavili na jednotlivých příbězích konkrétních lidí, nejsou to neznámí padlí vojíni. Jsou tam zachyceny obě strany, jak ta strana prorakouská, tak ta posléze přeběhlá na druhou stranu příkopů, které známe jako legionáře. Zatímco legionářům byla dosud všeobecně věnována velká pozornost, na rakouské vojáky se nehledělo s takovou okázalostí,“ řekl ředitel muzea Karel Skalický.

Na výstavě návštěvníci třeba najdou příběh rakouského vojáka, který odmítl zběhnout, protože dal slib císaři. Jsou tam osudy různých šarží, od vojínů po obrlajtnanta. Nejvíce materiálů je z italské fronty, kam se spolu s 11. pěším plukem z Písku dostala většina vojáků z Pošumaví.

Komentáře