čtvrtek 8. května od 17 hodin, HISTORIE – TVRZ

POKOUTNÍ KRUH PRÁCHEŇSKÉ VLASTIVĚDY – TETA MÁRY
Další z pravidelných setkání zájemců o vlastivědu a historii širšího Prácheňského kraje ve volyňském koutě. Téma večera: Společnost a kulturní život ve Volyni kolem roku 1890. Sezení nad památníkem Marie Laucké.

úterý 13. května od 18 hodin, PREZENTACE KNIHY & PŘEDNÁŠKA – TVRZ
BURSA NA ZAČÁTKU, BURSA U KONCE
Uvedení v život nově vydané knihy Jakub Bursa a jihočeská venkovská architektura autorského týmu Ondřej Fibich/Pavel Hájek/Jan Müller/Ivana Řandová/Karel Skalický/Jana Štorková, její zevrubná prezentace, přednáška o lidové architektuře Bursových časů a zároveň poslední den mimořádně prodloužené výstavy Podpisowatel mena.

sobota 17. května od 9 hodin, VÝLET – TVRZ
MÍSTA V KRAJI – DUB
Muzejní ráno, tj. výstava jednoho rána a krátké povídání, s následným kombinovaným výletem. Komentáře historické i jiné. Sraz na nádvoří tvrze v 9 hodin, pak autobusem do Újezdce, odtud pěšky až do Dubu, návrat zpět pěšky a autobusem dle časových možností a sil.

… až do 18. května, VÝSTAVA – TVRZ
VÁCLAV ROŽÁNEK – HNĚDÝ STOLEK
Komorní práce píseckého malíře Václava Rožánka (1913–1994), vybrané z volyňské muzejní sbírky u příležitosti dvacátého výročí jeho úmrtí. Vesměs stolková zátiší a hlavy.

sobota 24. května od 17 hodin, VERNISÁŽ VÝSTAVY – TVRZ
NOVÉ BŘEHY STARÉ ŘEKY
Regulace řeky Volyňky v letech 1864 až 1912. Stavební úpravy obou říčních břehů. Odklonění jejího toku, protipovodňové tarasy, kanalizace… Urbanistické proměny starobylé tváře nejníže položené části města. Fotografie, dokumenty, plány… Výstava potrvá až do 8. listopadu 2014.

čtvrtek 29. května od 18 hodin, VERNISÁŽ VÝSTAVY – TVRZ
ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA VOLYNĚ
Výstava absolventských prací výtvarného oboru Základní umělecké školy ve Volyni, která potrvá až do 18. června 2014.

pátek 30. května od 20 hodin, KONCERT – NÁDVOŘÍ TVRZE
THE ROOSEVELT HOUSEROCKERS
Vynikající elektrické delta bluesové trio z Rakouska se syrovým autentickým zvukem a vizáží téměř jako z chicagské ulice. Andreas „Mud“ Weilhartner – kytara, zpěv, foukací harmonika; Jörg „Ty“ Brunnbauer – bicí, zpěv, Timo „Blindfinger“ Brunnbauer – slide kytara, zpěv. Jméno kapely je narážkou na legendárního Hound Dog Taylora (vlastním jménem Theodore Roosevelt Taylor) a jeho kapelu Houserockers. Vizte: www.roosevelthouserockers.com.

po celý květen, VÝSTAVA – GALERIE NA SHLEDANOU
MICHAL ŠKODA – PŘÍTOMNOSTABSENCE
Michal Škoda (1962), kurátor Domu umění v Českých Budějovicích, zahájí rok architektonických výstav v Galerii Na shledanou. Mnohovrstevnatou realitu převádí do geometrických tvarů a podobně se chová i ke světu barev, který redukuje do odstínů šedé. Galerii vymaluje, aby nápadněji vystoupila prostá rytmika architektury. Výstava potrvá až do 22. června 2014.

po celý květen, VÝSTAVA – TVRZ
DO ZÁKOPŮ TÁHNOU ŘADY NESMÍRNÝ…
Odvodní ročníky 1865–1900. Lidé z Pošumaví ve Velké válce. Příběhy a osudy jednotlivých vojáků bojujících na frontách první světové války. Výstava potrvá až do 28. října 2014.

Komentáře