volyne.info
homepage
neděle,
svátek má Klaudie
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

08.02.'04, TOM FOWLER, Rodáci ve světě
počet přístupů: 2954
JAN RUBEŠ, HVĚZDA MALÝCH ROLÍ, ANEB JAK "DOBÝT HOLLYWOOD", KDYŽ MÁTE V OBČANCE MÍSTO NAROZENÍ: VOLYNĚ
JOHN TRAVOLTA, GLENN CLOSE, CHRISTOPHER PLUMMER, JUDE LAW, CHARLIE SHEEN, GOLDIE HAWN, GENE HACKMAN, HARRISON FORD, LINDA HAMILTON, LAURENCE FISHBURNE, ROY SCHEIDER, ETHAN HAWKE, MAX VON SYDOW, DANNY GLOVER, VIGGO MORTENSEN, TO JE JEN STRUČNÝ VÝČET CELEBRIT, S NIMIŽ SE „KANAĎAN Z VOLYNĚ“ SEŠEL PŘED KAMEROU, ABY POTVRDIL PRAVDIVOST RČENÍ, KTERÉ ŘÍKA, ŽE „NENÍ MALÝCH ROLÍ“.
Pokud navštívíte internetovou stránku imdb.com a zadáte do vyhledávače heslo „jan rubes“, budete patrně překvapeni, koho máte tu čest „potkat“ v databázi věnované superstars světové kinematografie. Fotografie vám bohužel mnoho nenapoví, aktuální foto není k dispozici, nicméně už samotný fakt, že jako místo narození je u výše jmenovaného uvedeno: ST.VOLYNE, CZECHOSLOVAKIA, stojí za povšimnutí. Upozorňuje mimo jiné skutečnost, že při troše štěstí to může i člověk z maloměsta dotáhnout hodně daleko.

Jan Rubeš se narodil 6.6.1920. Kariéru operního pěvce začal realizovat poměrně záhy. V roce 1945 ukončil studia na hudební Konzervatoři v Praze, přijal angažmá v Pražské Opeře a stal se nejmladším basem této „Mekky československé opery“. O tři roky později byl vybrán, aby reprezentoval na Mezinárodním Festivalu Opery v Ženevě. V prosinci téhož roku emigroval do Kanady. Chtěl se zcela věnovat opernímu zpěvu.

Rubešův dobrovolný exil lze považovat za zásadní zlom ve zpěvákově do té doby všedním životě. Na „prknech, která znamenají svět“, září v rolích Borise v Borisi Godunovovi, Mefista ve Faustovi. Jakkoli je však především operním pěvcem, čím dál tím víc tíhne k herectví. V roce 1963 si zahrál ve filmu THE INCREDIBLE JOURNEY, režiséra Carlo Normiho, bránu do světa filmu si však otevírá o plných dvaadvacet let později, kdy ztvárňuje roli patriarchy Amishe ve akčním taháku WITNESS a kde hraje po boku mladého nadějného herce, Harrisona Forda, a zatím zcela neznámého Američana Viggo Mortensena.

Pak už to jde ráz na ráz. Rubeš si bere za manželku kanadskou herečku Susan Douglas, točí filmy ONE MAGIC CHRISTMAS (1985), „CROSSINGS“ (TV film 1986), kritiky vysoko hodnocený SMRTÍCÍ DECH ZIMY (1987), THE KISS, BLOOD RELATIONS (oba 1988), zejména kanadské či koprodukční nízkorozpočtové a televizní filmy, kde získává herecké ostruhy, když skvěle sekunduje budoucím hollywoodským stars, ať už je to Goldie Hawn (1991:DECEIVED), Gene Hackman (1991: CLASS ACTION), Jude Law (1997: MUSIC FROM ANOTHER ROOM), Linda Hamilton (Sarah Connor z Terminátora1 a 2), Glenn Closeová, nebo vycházející kanadská herecká hvězda současnosti - Scott Speedman. Je obsazován především do rolí přistěhovalců, stárnoucích doktorů či podivínů (jako rybář Karl v pokračování Hitchcockova hororu PTÁCI 2: KONEC ZEMĚ), nikdo mu už ale neodpáře, že je „Kanadským hercem českého původu“, který si zahrál pod taktovkou takových režisérů jako Michael Apted, Christopher Leitch, Sam Weisman či Peter Weir (MASTER&COMMANDER: ODVRÁCENÁ STRANA SVĚTA)

Přestože Jan Rubeš nikdy nehrál hlavní roli žádného amerického thrilleru (ve filmu začal hrát, když mu táhlo na čtyřicet; zohledníme-li handicap „cizího“ jazyka, který se začal učit takřka ve třiceti, je obdivuhodné, že se za hranicemi v rolích Angloameričanů vůbec prosadil), stihl účinkovat v téměř devadesáti filmech a seriálech kanadské, resp.americké produkce. V současné době už příliš netočí. S manželkou Susan Douglas-Rubes vychovali tři děti a oba si užívají zaslouženého odpočinku. V zimě bydlí v Ontariu, v létě na Floridě. On sám na adresu hereckého poslání říká:

„Stříbrné plátno je skvělá věc, můžete na něm nacházet inspiraci pro každý den. Když se nad tím tak zamyslíte, je to vcelku jednoduché – instatní obrazová zpráva vyslaná od herce k divákovi. Nalaďte se na stejnou frekvenci a dobrodružství může začít.“



autor: TOM FOWLER
datum: 08.02.'04




Diskuse na téma: JAN RUBEŠ, HVĚZDA MALÝCH ROLÍ, ANEB JAK "DOBÝT HOLLYWOOD", KDYŽ MÁTE V OBČANCE MÍSTO NAROZENÍ: VOLYNĚ

počet příspěvků v diskusi: 4 (poslední v 22:44 11.08.'05)
| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |