volyne.info
homepage
sobota,
svátek má Jaroslav
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

18.05.'11, Lenka Hlinšťáková, Školy a vzdělávání
počet přístupů: 2929
Francouzští studenti na návštěvě ve Volyni
Studenti SŠ a JŠ Volyně povečeřeli francouzské menu, jehož předkrmem byly šneci s petrželovou omáčkou. Večeři zhotovili studenti z Vesoulu ve Francii pro své české přátele při svém studijním pobytu ve Volyni.
Tento projekt začal před více než pěti lety přihláškou do programu Socrates spolu se slovenskou školou v Prievidzi. Proběhla iniciační návštěva zúčastněných partnerů ve Volyni, ale projekt neprošel, francouzská strana odstoupila – chyběl ještě jeden učitel ochotný spolupracovat.

Před dvěma lety se tak naše škola rozhodla využít navázaných kontaktů a rozjet projekt na vlastní náklady. Začali jsme si s francouzskou školou dopisovat, přes Facebook pak probíhala komunikace mezi dětmi - vyměňovali si fotografie a navazovali přátelství. V březnu tohoto roku proběhla velmi úspěšná iniciační návštěva ve Vesoulu v jižní Francii a již 9. května byli Francouzi ve Volyni. Dohodli jsme se na stejných podmínkách, jaké nabízí program Socrates – naši studenti zaplatili svým kamarádům pobyt i všechny výlety, stejně tak jako francouzští učiní v březnu příštího roku při naší návštěvě u nich.

Ačkoli jsme od počátku stáli o výměny do rodin, strach z velmi slabé angličtiny na straně Francouzů a skutečnost, že většina zúčastněných studentů nemůže dojíždět nakonec přinesla společný pobyt všech na internátu. Ukázalo se to jako skvělé řešení, všichni byli neustále v kontaktu a přes občasné dohody rukama nohama se naučili najít hledaná slovíčka, jak se dalo; postupně mluvili všichni se všemi a učili se i francouzsko- česky a naopak.

Pomohli jsme s cestou z pražského letiště do Volyně, a hned jsme ten den využili k prvnímu seznámení s Prahou – prošli jsme ze Strahovského kláštera s výhledem na Petřín a město, Pražský hrad, Kampu. Druhý den jsme se do Prahy vrátili a vydali se z Václavského náměstí na Staroměstské a přes Karlův most na Petřín. Středa byla ve znamení vzájemné výuky. Francouzští studenti byli nejprve přijati naší paní ředitelkou a poté si v jejím doprovodu prohlédli školu a některé hodiny.

Skutečně moc se jim naše škola líbila, a ještě více možnost zkusit si v naší cukrářské dílně práci s barevnou karamelovou hmotou pod infračerveným paprskem. Výsledky byly překvapivě dobré! Po obědě se společné skupinky vydaly na prohlídku Volyně, aby se ve dvě odpoledne všichni sešli opět v dílně. Tentokrát naši studenti jen koukali, profesionální příprava tříchodového menu ve francouzském vydání byl a skutečným zážitkem. I když si někteří našli čas učit naše jak třeba vykostit kuře. Ochutnali jsme skvělý předkrm se šneky zapečenými v listovém těstě – všichni naši studenti svůj počáteční odpor překonali, někteří přešli až k nadšení . Hlavním chodem bylo kuřecí maso se speciální klobásou, gratinovanými bramborami a sýrovou omáčkou, součástí byl také kadeřavý salát. Jako desert pak pravá francouzská charlotta.

Mistr kuchař se tak se svými studenty dočkal naprosto zaslouženého potlesku, zážitek to byl báječný a hodně nezapomenutelný pro všechny zúčastněné. Potvrdilo se, že tamní škola připravuje ve svých studentech skutečné profesionály schopné pod mistrným vedením uvařit kdekoliv a z toho, co se dá v daném místě sehnat. Přivezli si jen klobásy, sýr, francouzské víno a samozřejmě konzervy šneků. Vše ostatní, a že toho nebylo málo, se dalo sehnat ve Volyni a Čkyni, z toho jsme byli sami mile překvapeni.

Další den jsme vyrazili pro změnu do přírody. Nejprve do Bavorska na Stezku v korunách stromů, pak na Kvildu a Jezerní slať. Až přesně ve chvíli, kdy jsme dorazili do bezpečí autobusu, začalo pršet. Pršelo i po večeři, ale to už všichni žili jen pro poslední večer na internátě.
autor: Lenka Hlinšťáková
datum: 18.05.'11




Diskuse na téma: Francouzští studenti na návštěvě ve Volyni

počet příspěvků v diskusi: 1 (poslední v 18:49 18.05.'11)
| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |