volyne.info
homepage
středa,
svátek má .....
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

19.03.'10, Zdeněk Přibyl, Školy a vzdělávání
počet přístupů: 2893
Věnované mobily potěšily děti z dětských domovů
Věnuj mobil je název projektu společnosti ASEKOL a občanského sdružení Život dětem, který dospěl do cíle ve čtvrtek 11. března v Dětském domově ve Volyni. Tady byly vyhlášeny výsledky sběru mobilních telefonů a předáno 40 repasovaných mobilů dětem ze čtyř dětských domovů. V jižních Čechách se do akce se zapojili obyvatelé a radnice Písku a Strakonic.
Přezkoušené telefony doplněné novou SIM kartou, dobíječkou baterií a kreditem ve výši 300 korun od firmy T-Mobile, převzaly děti z jihočeských dětských domovů z Volyně, Horní Plané, Boršova nad Vltavou a z Kašperských Hor v Plzeňském kraji. "Pro děti je dnes mobilní telefon věc nutná. Pro děti bez rodinného zázemí z dětských domovů je to však stále nadstandard," řekl ředitel hostitelského Dětského domova, Základní školy, Školní jídelny a Školní družiny ve Volyni Jiří Pán. "Bohužel v dětských domovech musíme z rozpočtu preferovat zásadnější věci. Proto jsem rád, že naše děti se díky daru organizátorů této sběrové akce budou zase o něco více cítit jako plnohodnotná součást kolektivu. Důležité je, že dětem budeme moci snadněji pomáhat s problémy, které po opuštění domova řeší," dodal Jiří Pán. Volyňský dětský domov dostal deset mobilů.

V rámci sběrové akce organizované neziskovou společnosti ASEKOL, která se zabývá sběrem a recyklací vysloužilých elektrozařízení, poslali občané z Písku a Strakonic od října loňského roku ve speciálních obálkách na adresu společnosti 967 mobilních telefonů. Potřebné obálky dostali lidé ve Strakonicích prostřednictvím Radničního zpravodaje, v Písku si je mohli vyzvedávat na veřejných místech. "Většina shromážděných mobilů byla recyklována, ale více než stovku přístrojů, které ještě fungovaly, odborníci zkontrolovali, oživili a doplněné SIM kartami a kredity se nyní mobily dostávají k dětem z dětských domovů," uvedla manažerka komunikace ASEKOLU Hana Ansorgová. Další informace o společnosti ASEKOL najdete zde.

Sběr mobilních telefonů měl vedle vstřícné tváře vůči dětem z dětských domovů ještě další cíle. "Celkový počet sesbíraných telefonů pro nás ani nebyl tou hlavní prioritou. Chtěli jsme především povzbudit občany v tom, že třídění mobilů a vůbec elektroodpadu by se mělo stát běžnou součástí jejich životů," říká Jan Vrba z ASEKOLU. Jeho slova podporují fakta o tom, že recyklovat, tedy oddělit a po úpravě znovu použít, se dá až 80 procent součástí mobilního telefonu. Díky lidem, kteří v rámci projektu odevzdali skoro tisícovku už nepoužívaných mobilů, nemusí být například zbytečně vytěženo 15,5 kilogramu mědi, 338 gramů stříbra či 33 gramů zlata, které se z nich získají recyklací.

Společnost ASEKOL spojila své síly s partnerem projektu, občanským sdružením Život dětem. Sdružení podporuje například dětské domovy rodinného typu. Snaží se dětem plnit jejich tajná přání věnováním dárečků, které si přejí například k narozeninám či pod stromeček. A nejen to. "Za devět let činnosti se našemu sdružení podařilo v celé republice díky vstřícnosti široké veřejnosti, společností, firem a podnikatelských subjektů zakoupit pro dětská oddělení nemocnic a další dětská zařízení zdravotnickou, přístrojovou techniku a jiné potřebné vybavení celkem za více než 90 miliónů korun," uvedla manažerka projektů občanského sdružení Život dětem Lucie Faktorová. Pomoc sdružení poznaly například i nemocnice ve Strakonicích či v Prachaticích. Podrobnosti se o něm můžete dozvědět na jeho webových stránkách.

Další informace o sběru nepoužívaných telefonů jsou k dispozici na webové adrese www.venujmobil.cz. Tam si také zájemci mohou objednat zdarma zaslání speciální obálky a v ní pak poslat svůj vyřazený telefon k recyklaci. Možná z něj bude i dárek pro další děti z dětských domovů.

V neposlední řadě posloužilo slavnostní předávání mobilních telefonů ze sbírky k přátelskému setkání pracovníků a ředitelů obdarovaných dětských domovů z Jihočeského a Plzeňského kraje. Spolu se zástupci společnosti ASEKOL a občanského sdružení Život dětem mezi ně přišel také například vedoucí odboru životního prostředí strakonické radnice Jaroslav Brůžek. Na cestu domů si všichni hosté odnesli vlastnoručně vyrobené dárky od dětí z dětského domova Volyně i pěkný kalendář s fotografiemi zobrazujícími, čím žijí jeho obyvatelé po celý rok.
autor: Zdeněk Přibyl - www.strakonickonews.cz
autor: Zdeněk Přibyl
datum: 19.03.'10




Diskuse na téma: Věnované mobily potěšily děti z dětských domovů

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |