volyne.info
homepage
sobota,
svátek má Květoslav
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

24.04.'09, Zdeněk Přibyl, Kultura, Muzeum
počet přístupů: 1693
Navrácená krása je novinkou volyňského muzea
Pracovníci Městského muzea ve Volyni připravili v krátké době další zajímavou výstavu. V sobotu 18. dubna byla ve zdejší přízemní výstavní síni zpřístupněna veřejnosti výstava nazvaná Navrácená krása. Nabízí nevšední příležitost prohlédnout si restaurované předměty ze sbírek muzea. Výstava potrvá do 10. května.

Depozitář Městského muzea ve Volyni, který už nejednou překvapil návštěvníky tohoto kulturního stánku (například nedávno výstavou Tyhlety cigára kouřil můj strýc), vydal tentokrát na světlo zajímavou kolekci výtvarných prací. "Především jsou to nejrůznější olejomalby z doby od 17. do 20. století. Ale také kresby, staré diplomy, plastiky a další výtvarné předměty navrácené k životu," řekl pro StrakonickoNews vedoucí volyňského muzea Karel Skalický.

Cesta tohoto umění do výstavní síně muzea nebyla právě snadná - muselo projít restaurováním a konzervováním. Není právě obvyklé, ale se návštěvník dozvěděl, kdo tu výtvarnou krásu takříkajíc vlastnoručně zachránil či dokonce kdo to financoval. A právě tyto informace příchozí ve volyňském muzeu dostanou. Své zájemce si určitě najdou i vystavené vybrané stránky z restaurátorských zpráv jednotlivých uměleckých prací s fotografiemi dokumentujícími, jak restaurování probíhalo. "Bylo by určitě zajímavé vystavit celé restaurátorské zprávy, ale k tomu bychom potřebovali ještě mnohem více místa," uvedl Karel Skalický.

Měřeno měřítkem času je na výstavě zřejmě nejstarším a jedním z nejvzácnějších děl olej na plátně od neznámého autora nazvaný Votivní obraz Milostné sochy Panny Marie Dražecké, původem pravděpodobně ze 17. století. Restauroval ho akademický malíř a restaurátor Jan Mikuláš Hála, práce financovala Obec Dražec.

Za zřejmě nejdražší obraz, měřeno předpokládanou tržní hodnotou, by se dalo považovat dílo Františka Ženíška Mladá dáma. Olej na plátně pochází z roku 1873 a finance k jeho oživení spojily Jihočeský kraj a Město Volyně. O restaurování obrazu se postaral restaurátorský ateliér Ivany Petrové. Z dílny této restaurátorky, lépe řečeno - z jejích restaurátorských zpráv, také pocházejí vystavené fotografie, které dokumentují celkový původní stav a následně podrobnosti, jako je třeba zvlnění plátna, detaily provedených sond, stav po tónování tmelů a další fáze restaurování obrazů.

S obnovenou krásou shlíží na návštěvníky muzea z rámů například také několik studií Ráje od Maxmiliána Boháče. Kromě obrazů tu lze vidět rovněž speciality, jako bohatě zdobený diplom o jmenování vysoce ctěného pána Jana Augustina Hödla, zasloužilého člena obecního výboru, jednohlasně čestným občanem Volyně 28. listopadu 1882. Na výstavu v přízemí volyňského muzea by samozřejmě také patřil péčí Jihočeského kraje restaurovaný obraz Božího hrobu, který je součástí výstavy v nejvyšším patře muzea, věnované velikonočnímu příběhu Ježíše Krista ve výtvarném umění.

Výstava v přízemí muzea vyvolává však ještě jednu myšlenku, a tou je obdiv k úsilí pracovníků volyňského muzea a radnice, které věnují restaurování výtvarných prací z depozitáře městského muzea. Navrácená krása zaplnila celou dolní výstavní síň, a to hovoří samo za sebe.

V dubnu je volyňské muzeum otevřeno od pondělí do pátku od 9:00 do 16:00, v sobotu od 11:00 do 17:00, v neděli je tu zavřeno. V květnu je otevírací doba volyňského muzea od úterý do pátku od 9:00 do 17:00, v sobotu a v neděli pak od 9:00 do 18:00. Zavřeno je v pondělí. Bližší podrobnosti najdete na webových stránkách www.muzeum-volyne.cz.

Autor: Zdeněk Přibyl - www.strakonickonews.cz
autor: Zdeněk Přibyl
datum: 24.04.'09




Diskuse na téma: Navrácená krása je novinkou volyňského muzea

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |