volyne.info
homepage
čtvrtek,
svátek má Marek
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

27.08.'07, Jirka Kuchař, Rodáci ve světě
počet přístupů: 4032
Kuchtíkovy anglické zápisky: Anglie jak ji neznáte
Máme tu dalšího zahraničního dopisovatele. Z deštivé Anglie se hlásí Kuchtík, kterého možná znáte jako člena kapely Shivers nebo jako častého přispěvatele do diskusí na volyne.info.


Aneb co mě v Anglii nejvíc zarazilo

Musím uznat, že než jsem přijel do Anglie, byl jsem plný očekávání, jaké to tam bude. Nejprve jsem byl zaskočen spousty odlišnostmi, které se ale pro mě časem staly téměř normální, i když nějaké výjimky by se stále našly.

Anglie je plna podivných věci, které jsou pro našince úplně mimo chápání. Ať se to týká bydlení, oblékání, řízení, jídla atd. Zkusím vám postupně nějaké tyto podivnosti více přiblížit a objasnit, jelikož už tu skoro rok bydlím a pracuji.

Když jsme přijeli do Anglie já a moje drahá polovička, vyzvedla nás rodina, u které jsme měli pracovat jako Au-pair. (pozn. starat se o děti a pomáhat v rodině).

Samozřejmě nás po příletu hned zarazilo, že všechna auta jezdí vlevo, člověk to má tak zažité, že i když ví, že se tak v Anglii jezdí, stejně si připadáte divně. Po cestě z letiště autem jsem pořád měl tendenci dávat pozor na to, kam jedeme, protože člověk si připadá, že asi každou chvíli nabouráte, protože jedete po špatné straně.

Dalším šokem si člověk projde, hned jak vstoupí do koupelny a chcete si umýt ruce. Jelikož Anglie je zemi konzervativců, mají v 90% pořád oddělené kohoutky na studenou a teplou vodu, takže mytí rukou vypadá asi následovně: opařit - ochladit - opařit - ochladit, atd.

Po vstupu do sprchy se to v našem případě také neobešlo bez průpovídek: "Jak to sakra asi funguje". Byla tam jen jedna packa, toť vše. Prostě jsem ji otočil v jediném směru, kam to šlo. Nejprve tekla ledová voda, a čím víc jsem s tím kroutil, tím víc zesiloval proud a ke konci dokonce začala téct i teplá voda, prostě taková otužovací sprcha a celé to bylo provázeno šílenými pazvuky rezonujícího potrubí po celém baráku.

Samozřejmě občas se objeví i normální kohoutky, jaké znáte od nás, ale je to spíše vyjímka. Co se týče podivnosti v domech, je to opravdu různé, např. vypínače se občas nachází jen na chodbě, takže třeba večer, když chcete zhasnout, jdete na chodbu a zhasnete si světlo v pokoji, a když chcete znovu rozsvítit, tak prostě bloudíte ve tmě a hledáte kliku od dveří po tmě.

Zásuvku nebo vypínač na světlo byste v koupelně hledali asi marně (jen v hotelech to je OK), protože je to prý šíleně nebezpečné a proto ji tam radši nedávají a ze stropu vám visí provázek na rozsvícení světla (v našem případě namontovaný tak, že se neustále přivíral do dveří).

Také konstrukce jejich cihlových domů je fórovou záležitostí. Jsou schopni postavit nový dům asi tak na úrovni začátku minulého století, včetně prkenné podlahy bez jakékoliv izolace, což má za následek to, že pokud někdo mluví apod. v místnosti nad vámi, či vedle vás, můžete si vyslechnout opravdové lahůdky. V našem případě, kdy jsme sdíleli jednu chvíli barák s polskou nymfomankou, to stalo opravdu za to :-).

Další lahůdkou je to, že pokud jdete ulicí ve městě, můžete v kteroukoli denní dobu sledovat, co se právě v každé domácnosti děje, jelikož se prostě záclony v Anglii nenosí. Člověka to neustále nutí koukat co se děje, protože mají ještě ke všemu ohromná okna, takže pokaždé máte přehled o tom, co se u koho doma děje, kdo se chystá ven, kdo spí u TV, na co se kouká atd.

Tenhle druh soukromí se u nich nedodržuje a jim je to asi jedno. Jejich domy jsou ve většině měst stejnobarevné tj. červeno-oranžové-cihelné. Pokud se někoho zeptáte, zda se jim libí jiné barvy, odpoví ano, ale na otázku, jakou barvu baráku by sis dal na svůj barák, odpoví, no myslím, že asi červenou. To také svědčí o tom, že se neradi odlišují a nemají velkou fantazii, všechny domy vypadají většinou velmi podobně (samozřejmě vyjma náměstí a velkoměst).

Také znáte výraz Anglický čaj, nebo že se v Anglii pije hodně čaj? Já byl přesvědčen, že Angličané pijí různé čaje, ale opak je pravdou. Jediný čaj, co pije 99% lidí je černý, hodně silný čaj, který luhují asi tak 15 sekund a následně do něj nalijí trošku mléka, případně cukr. Tento čaj má výhodu, nechá se pít okamžitě, jelikož není horký. Ze začátku jsme čaj zkoušeli pít bez mléka, jak je zvykem u nás, ale to se opravdu nedá, protože čaj je opravdu silný a to mají ještě typ extra strong – to musí byt asi zabiják a nebo ho luhuji jen 3, 4 sekundy. Takže pravdou je jen to, že se čaj pije hodně, ale vždy jen černý s mlékem. Na zelený či ovocný čaj se většinou ušklíbají.

Příště vám napíši zase o dalších zvláštnostech Anglie, zatím zdar Volyňáci!

Váš Kuchtik

PS: Pokud někoho zajímají osobnější informace, fota, videa a popisy výletů po Anglii, tak www.kuchtik.bloguje.cz
autor: Jirka Kuchař
datum: 27.08.'07




Diskuse na téma: Kuchtíkovy anglické zápisky: Anglie jak ji neznáte

počet příspěvků v diskusi: 7 (poslední v 23:36 03.08.'08)
| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |