volyne.info
homepage
pátek,
svátek má Oto
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

25.07.'06, Pepa Rychtar, Rodáci ve světě
počet přístupů: 4595
Zélandský deník - Pár užitečných rad před cestou
Pokusím se psát tak, aby informace dostali jak lidé, kteří jedou na NZ jen cestovat, tak i lidé, kteří by rádi na Novém Zélandu pracovali a chtěli zde pobýt delší dobu než jen tři měsíce.
Jsem zastáncem toho, že by si měl každý hledat informace sám, ale z vlastní zkušenosti vím, že dobrá rada dokáže ušetřit spoustu peněz a času.

Jako první je dobré podívat se na stránky GTS international a nebo STUDENT AGENCY je to na www.gtsint.cz nebo www.studentagency.cz, kde mají v nabídce pracovní pobyt na Novém Zélandu pod názvem WORKING HOLIDAY.

Je to nejsnazší cesta, jak získat pracovní povolení na jeden rok a legálně zde pracovat. Za druhé, pokud už sem přijedete pouze na turistické vízum, není problém zažádat si o pracovní povolení na práci na vinicích nebo trhání jablek či jiného ovoce.

Let na Nový Zéland

Je možno letět různými směry a pokud budete mít Austrálii jen jako tranzitní zemi nemusíte si žádat o tranzitní vízum. Podmínka je ale to, že vaše doba pobytu v této zemi nesmi překročit osm hodin. Je proto dobré při bookování letenky myslet na to, aby jste tuto dobu nepřekročili.

Jinak je to prakticky jen o tom, dojít si koupit letenku a druhý den můžete letět. Žádné čekání než vám přijde vízum z Londýna atd. Pokud ale budete chtít navštívit Sydney, popřípadě zde pobýt delší dobu, musíte si vízum vyřídit ještě před odletem, na Australské ambasádě ve Vídni.


Přílet na Nový Zéland

Ještě v letadle, hodinu před příletem, dostanete formulář, který musíte vyplnit – týká se toho, jestli nevezete na NZ nějaké rostliny a ptají se vás v něm, jestli jste nepřišli do kontaktu s nějakými nakaženými zvířaty atd. Pokud nebudete rozumět všemu, tak jako já, a předložíte imigračnímu úředníkovi jen to čemu jste rozuměli, tak on vám půjčí formulář, v kterém je vše napsáno v češtině.

Nedoporučuji vozit na NZ žádné potraviny. Já to vyřešil tak, že jsem si vzal z domova pár sušenek a to co jsem nestihl sníst, to jsem vyhodil na letišti do speciálních košů určených na potraviny.

Novozélanďané se brání zavlečení čehokoli, co by mohlo narušit jejich životní prostředí, takže se může stát, že vám projedou stan boty atd. Měli by jste také prokázat dostatek finančních prostředku což je 1000 dolarů na měsíc pobytu násobeno dobou jakou zde chcete pobýt.

Ubytování

Je několik způsobů, jak se ubytovat : Luxusní – které se pohybují kolem 150 až 350 dolarů, Standardní – 50 až 150 dolarů a backpacker, kde se dá sehnat ubytování od patnácti dolarů, kde většinou spí víc lidí na jednom pokoji. Jednolůžkový je kolem třiceti dolarů a dvoulůžkový kolem čtyřiceti dolarů.

Úplně nejlevnější jsou campy, platil jsem v nich vždy kolem 10 – 15 dolarů, nejlepší jsou podle mě Holiday accomodation park, které mají hustou síť po celém Novém Zélandu a najdete je prakticky v každém větším městě nebo zajímavém místě. Další informace můžete najít na www.holidayparks.co.nz. Mají zde dobré sprchy, velké společné kuchyně, internet a spoustu míst na hraní pro děti.

Internet

Nejlevnější internet jsem zažil v Aucklandu, kde byl na hodinu cca. za dva dolary ve všech ostatních městech se pohyboval kolem šesti dolarů. Co bylo nad šest dolarů, jsem ignoroval, víc za net nemá cenu platit. Nakonec jsem zjistil, že než psát na compu, vyjde mě levněji volat do Čech .

Telefon

Na volání do Čech používám kartu Worldphone – info na www.compass.net.nz, která se dá ve většině internetových kavárnách dobít a pokud ne tam, tak v každém městě narazíte na místa, kde vám ji dobijí. Karta je zdarma a minuta volání vyjde od 0.5 c. max. 0.64centu, takže za deset dolarů můžete volat cca. tři hodiny, což je podle mě mnohem lepší než net.

Na mobil pak minuta stojí 0.45 centu. Nejrozšířenější mobilní operátoři jsou Vodafon a Telekom. Já preferuji Vodafon, SMS po Novém Zélandu stojí 20 centů a do Čech pak 30 centů. SMS po celém Novém Zélandu jsou o víkendu zdarma. Nevím proč, ale telefonování na Novém Zélandu je jedno z nejdražších na světě, takže většina "Kiwi" posílá SMS.

Koupení auta

Pokud budete kupovat auto, stačí aby jste zašli na poštu. Auto po vyplnění příslušného formuláře v pohodě převedou na vaší osobu. Za převedení osobního auta jsem platil 9.20 dolaru. Nevím jak je to za dodávku, ale myslím, že je to stejné. Auta jsou na Novém Zélandu podle mě dost levná. Osobní auto koupíte od 500ti dolarů (8000 kč) a dodávku kolem 1000 dolarů (16 000 ,- a výš).

Na Novém Zélandu není prakticky zima, takže se tu nesolí a i když koupíte auto dvacet let staré většinou na něm nenajdete rez. Poslední dobou tu také stoupla cena benzínu, ale nemusíte se ničeho obávat, pořád je tu levnější než u nás, něco kolem 24 kč za litr. Technická se podstupuje každých šest měsíců a pojištění není povinné. Je jenom na vás, jestli ho budete platit, ale jak se říká u nás, náhoda je blbec a nabořit drahé auto, může se škoda vyšplhat hodně vysoko.

Ubytování

Pro lidi, kteří chtějí na Novém Zélandu pobývat delší dobu tu už dlouho funguje perfektní systém a to je ubytování v rodinných domech. Většinou to funguje tak, že v supermarketech mají nástěnky s inzercí, kde vždy najdete, že někdo pronajímá pokoj ve svém domě.

Platí se každý týden cca. 75 až 110 dolarů. Já momentálně platím 80 dolarů. Znamená to, že bydlíte v rodinném domě s "Kiwi – domorodci", po případě s celou rodinou. Představte si, že u vás doma máte Švýcara, Němce, Korejku a Brazilce a všichni bydlíte v jednom společném baráku. Je to úžasné, protože komunikujete anglicky, vaříte v jedné kuchyni a jíte u jednoho stolu. Každý víkend někdo pořádá párty, kde potkáte další lidi z celého světa. Za několik měsíců se vám rapidně zlepší angličtina – pokud se snažíte! Je to prostě paráda! Je to jako v seriálu přátelé, ale to si každý musí zažít sám…

Pokud si budete chtít pronajmout celý dům, pohybuje se cena od 230 do 300 dolarů – průměr je 250 dolarů týdně. Chce to ale, aby bydlelo více lidí pohromadě. Pokud nemáte zrovna dobrou angličtinu, doporučuji se vyhýbat Čechům a bydlet na baráku, kde žádní nejsou. Stačí překonat první týdny a investice se vám za nějakou dobu na sto procent vrátí.

Pošta

Pošty jsou většinou otevřené od 8am do 5pm. Nikde jinde na světě jsem neviděl poštu fungovat tak rychle, něco ráno odešlete z Aucklandu a odpoledne to máte v Christchurch. Myslím, že většina přepravy funguje letecky. Pošta z Čech chodí do týdne.

Půjčení obytného auta

Asi nejlepší varianta, pokud pojedete na Nový Zéland jen cestovat, je půjčení si obytného auta. Zatím jsem nikde jinde neviděl tolik obytňáků jako tady. Z turismu má Nový Zéland asi největší příjmy a vše co se točí kolem turismu zaměstnává spoustu lidí. Já, podle toho co jsem si zatím viděl, čeho je na Novém Zélandu hodně to je levné. Proto když porovnám ceny za půjčení obytného auta tady a v Čechách, rozdíl je ohromný.

Tady zaplatíte za půjčení obytňáku na jeden den od 30 – 50 dolarů, což je v korunách od 500 kč – 800 kč . V Čechách dáte nejméně 2500 – 3500kč za půjčení za den. Do obytňáku se vejde od čtyř do osmi lidí podle toho, jakou velikost si zamluvíte. Pokud zvážíte, co je výhodnější, nejlépe vám vyjde právě tato varianta.

Můžete spát v autě, je v něm kuchyně, z devadesáti procent i sprcha a záchod. Jednou za tři dny člověk zastaví v kempu a doplní pitnou vodu, vypustí záchod popřípadě se můžete napojit na elektrickou síť a je to pohoda. Hodněkrát jsem viděl zaparkovaná auta vedle silnice nebo na parkovištích v centrech měst . Policajti jsou tolerantní a vesměs pokud budete cestovat tímto způsobem, nebudete mít žádné problémy. Auta mají nálepky půjčoven, které patří a policie ví, že jen cestujete.

Práce na vinicích

Jedna z nejčastějších prací mladých Čechů, kteří jedou na Zéland, je práce na vinicích. Tahle práce tady zaměstnává stovky lidí. Denně si člověk vydělá asi 90 – 110 dolarů, mínus daň, která je 21 procent. Denně ale musíte počítat ještě cca. 10 dolarů ubytování a cca. kolem 8 dolarů jídlo. Čistého vám to dá tak 1000 korun denně pokud neutrácíte.

Slyšel jsem o lidech, kteří by sem jeli rádi na tři měsíce, myslí, že tu vydělají spoustu peněz a ještě procestují oba dva ostrovy. Podle mě je to nesmysl. Náklady na cestu, ubytování, peníze s sebou jsou tak vysoké, že pokud sem někdo jede jen kvůli tomu, že domů přiveze spoustu peněz, tak se mýlí.

Jestli někdo chce vydělat money, tak ať radši jede do Anglie nebo do Irska, je to blíž, letenka stojí maximálně 5000 korun a pracovní povolení není problém a se srovnáním s Novým Zélandem jsou zde příjmy přepočtené na české koruny mnohem vyšší.

Na Novém Zélandu se vám vyplatí pobyt na delší dobu, jak jsem psal nejjednodušeji přes program Work Holiday. Po delší době se vám vrátí peníze za letenku. Vyděláte nějaké na cestování, protože práce na vinicích je sezónní a je tak osm měsíců v roce, no a za zbytek, co ušetříte se dá procestovat třeba ještě Austrálie nebo něco přivést domů.

Fotografie a další příběhy najdete na cestovatelském blogu: www.nz.bloguje.cz
autor: Pepa Rychtar
datum: 25.07.'06




Diskuse na téma: Zélandský deník - Pár užitečných rad před cestou

počet příspěvků v diskusi: 4 (poslední v 16:55 17.08.'06)
| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |