volyne.info
homepage
sobota,
svátek má Nataša
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

25.04.'02, Honza Beránek, Instituce
počet přístupů: 2422
Knihovna v roce 2001
V roce 2001 dosáhla volyňská knihovna dvou neopomenutelných úspěchů, a to překročení stotisícové hranice výpůjček (poprvé v historii knihovny) a dlouho plánované vybavení knihovny internetovými stanicemi.

Výrazný nárůst výpůjční činnosti je zřejmě způsoben plnou automatizací tohoto procesu, která kromě jiného umožňuje velmi podrobné vyhledávání potřebné literatury a přesnost zámluvenkové služby. Zcela jistě nárůst výpůjček také souvisí s vysokou cenou knih a s tlakem společnosti na vzdělávání naučná literatura tvoří 46,22% z celkového počtu výpůjček). Přesto je tento ukazatel překvapivý (+ 28,8% oproti předcházejícímu roku) a zcela nesrovnatelný s ostatními městskými knihovnami okresu (+75,9 % více než MěK Vodňany, +79,2% více než MěK Blatná). Bohužel však pokračuje pokles výpůjček dětské literatury, ten je však jevem celospolečenským. Je však nutné připomenout, že instalace uživatelského počítače v dětském oddělení umožnila dětem pohled do fondu oddělení pro dospělé čtenáře, a tím i jeho větší využití dětmi – na úkor knih dětských.

Poprvé v historii se knihovna pokusila získat grant Ministerstva kultury , a to z programu „VISK 3 – Veřejné informační služby knihoven, podprogram Informační centra veřejných knihoven“. Získala tak 70% finanční spoluúčast státu, tj. více než 57 tisíc Kč, na 2 multimediální počítače s tiskárnami a scannerem. Spolu s bezdrátovým internetovým připojením, financovaným zřizovatelem, tedy Městem Volyně, tak uživatelé obou oddělení od září 2001 získali možnost velmi výhodného přístupu k informační síti. I tato nová služba, veřejný internet, přivedla do knihovny další uživatele, a kromě toho je využívána i turisty.

Multimediální počítače slouží rovněž k bezplatnému prohlížení CD-ROMů, což je služba orientovaná především na dětské uživatele.

Elektronická pošta jako součást internetu urychlila vyřizování požadavků meziknihovní výpůjční služby, jejíž objem sice vzrostl pouze nepatrně (jedná se o službu placenou), nicméně požadavky jsou realizovány ve výrazně kratší lhůtě.

V roce 2001 byla provedena aktualizace fondu, při níž bylo vyřazeno na 1000 knihovních jednotek, přibližně stejný počet nových byl zakoupen.

Nejzajímavější akcí roku 2001 byla bezesporu „Noc s Oštrozokem“, kdy děti z 2. třídy ZŠ spolu se svým učitelem strávily čas od pátečního odpoledne do sobotního dopoledne v knihovně. Program, propojený postavičkou z knihy „Chodil světem Oštrozok“, byl naplněn soutěžemi, kreslením, zpíváním, návštěvou loutkové scény a improvizovaným dětským divadlem, pobytem v čajovně Karma, noční vycházkou městem s loučemi. Byl korunován přespáním v dětském oddělení knihovny. Mezi dětmi měla tato akce obrovský ohlas a nebyla jistě svého druhu poslední. Není bez zajímavosti, že se jej po celou dobu jako účinkující zúčastnil i starosta města Jan Pruner.

Veřejností velmi dobře přijaty byly dvě besedy s nakladatelem, pohádkářem a „ředitelem domácí školy“ Ivo Stehlíkem, autorské čtení tradičního hosta, básníka Zdeňka Janíka, Pohádková odpoledne, z nichž jedno bylo věnováno pohádkám volyňského občana, herce Vladimíra T. Gottwalda. Kromě nich se uskutečnily pravidelné besedy pro všechny třídy všech volyňských škol, které přispívají k zvyšování bibliografické gramotnosti. Velmi úspěšně pokračovala častá setkávání s žáky Speciální školy při volyňském Dětském domově.

Novinkou v činnosti knihovny se počátkem roku stalo vydávání měsíčníku KRA, v němž publikují začínající autoři z Volyňska. List je rozšiřován zdarma.

Na podzim byl zvýšeny veškeré poplatky za služby v knihovně, t.j. roční registrace, sankční poplatky, podíl na meziknihovní výpůjční službě, poplatky za úkony spojené se ztrátou nebo poškozením knihovní jednotky. Ve výši roční registrace byly opět zvýhodněny děti, studující, důchodci, ženy na mateřské dovolené a nezaměstnaní. Přesto příjmy knihovny tvořily pouhých 7% z celkových nákladů na činnost. Částkou 10 000,- Kč na nákup nových knih přispěla firma Schaumann ČR, s.r.o. a Česká spořitelna, a.s. darovala 1 počítač.

Jitka Žáková
autor: Honza Beránek
datum: 25.04.'02




Diskuse na téma: Knihovna v roce 2001

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |