volyne.info
homepage
čtvrtek,
svátek má Přemysl
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

26.03.'03, Honza Beránek, Školy a vzdělávání
počet přístupů: 1691
Hlavním úspěchem školy je bezproblémový přechod žáků na střední školy
Rozhovor s ředitelem volyňské základní školy - Františkem Jáchimem

Řekl byste nám ve stručnosti něco o historii školy?
Budovy školy pocházejí z počátku 20. století. Hlavní budova byla dokončena roku 1914, později byla zvýšena o jedno patro. Hlavní budova doznala zásadní opravy v 80. letech, vedlejší budova byla rekonstruována upravena v roce 1996. Touto úpravou se v půdním prostoru získal ateliér pro výuky výtvarné výchovy, v celé budově 3 další učebny a prostory pro činnost školní družiny.

Kolik máte učitelů a žáků? Hlásí se k vám absolventi pedagogických fakult?

Ve školním roce 2002/03 má škola 466 žáků ve 20 třídách. V posledních třech letech dochází k úbytku žáků tím, že do 1. ročníku zpravidla nastupuje přibližně o 20 žáků méně než je počet vycházejících. Ve škole působí 28 učitelů a 8 správních pracovníků. Každý rok se hlásí několik absolventů pedagogické fakulty, avšak nemohou být přijati, protože škola má plný počet pracovníků. Rovněž aprobační skladba absolventů škole nevyhovuje.

Jaké zájmové kroužky a volnočasové aktivity nabízí ZŠ svým žákům?
Nabízíme pro dětí od 1. do 9. třídy zájmový útvar Ateliér mladých talentů umožňující rozvoj výtvarných schopností dětí. V první polovině července je pro žáky pořádán letní tábor v Kocelovicích. Během roku dochází k výjezdům do zahraničí (německy mluvící země, Anglie). V podvečerních hodinách a o volných dnech je umožněna sportovní činnosti dětí v rámci zájmových útvarů vedených zájemci z řad občanů.

Jakými úspěchy se může ZŠ pochlubit?
Hlavním úspěchem školy je bezproblémový přechod žáků na střední školy. V posledních letech se 90% vycházejících dostala na zvolenou střední školu již v prvním kole přijímacích zkoušek. Výrazným úspěchem jsou umístění žáků v nejrůznějších soutěžích. Tradičně vynikající výsledky jsou dosahovány v mezinárodní výtvarné soutěži Lidice (téměř každý rok 1. cena – Lidická růže), dále 1. místo v okresním kole soutěži v angličtině, 1. a 2. místo v zeměpisné olympiádě, výrazná umístění v krajské pěvecké soutěži. V rámci celostátního testování vědomostí dětí KALIBRO škola trvale dosahuje v řadě oblastí vyšších výsledků než je celostátní průměr, nejlepší výsledky jsou dosahovány v matematice.


Na jaké střední školy se nejčastěji hlásí žáci devatých tříd?
Asi 80 procent vycházejících se hlásí na střední školy, na nichž studium končí maturitou. Zájem je o nejrůznější nabízené obory, nelze označit obory výrazně upřednostňované.

Jak funguje výchovný poradce a kdo ho dělá, a jaké má k tomu předpoklady?
Škola má dva pracovníky s kvalifikaci výchovný poradce (p. Capůrka, p. Jáchim), funkci vykonává p. Josef Capůrka. Těžiště jeho práce spočívá v poskytování informací žákům 2. stupně o možnosti další přípravy na povolání a ve sledování výsledků práce s dětmi mající určitá omezení.

Využili jste nějak program Internet do škol?
Žákům nabízíme učebnu s 10 počítači v rámci výuky i mimo ni. Využívána je i nabídka programů, kterou generální dodavatel poskytl.

Jak spolupracujete s rodiči kromě třídních schůzek?
Třídní schůzky jsou dvakrát ve školním roce. Ředitel školy jedná s třídními důvěrníky a s radou školy. V případě individuálních problémů dochází podle potřeby k jednotlivým jednáním s rodiči ze strany třídních učitelů, výchovného poradce a ředitele školy.

Plánujete nějaké inovace/renovace budovy?
Pro zlepšení fyzického stavu budov je potřeba provést rekonstrukci tělocvičny, odstranění zemní vlhkosti z hlavní budovy školy, rekonstrukci osvětlení na chodbách, opravu okapů a úžlabí. Tyto potřeby jsou projednávány se zřizovatelem a postupně jsou z jeho strany zajišťovány.
autor: Honza Beránek
datum: 26.03.'03




Diskuse na téma: Hlavním úspěchem školy je bezproblémový přechod žáků na střední školy

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |