volyne.info
homepage
čtvrtek,
svátek má Marek
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

25.07.'05, Honza Beránek, Kultura, Open Hell Fest
počet přístupů: 8077
Lucifer řádil s bajonetem aneb Poslední ročník Open Hellu
Pekelníci měli opět po roce sraz ve Volyni. O víkendu se již po osmé, a zřejmě naposledy, konal festival temných odnoží metalové hudby s názvem Open Hell Fest. A letos se opravdu děly věci…
Oproti minulým ročníkům nebylo letos startovní pole kapel tak mezinárodně pestré. Kromě českých skupin zahrály ve Volyni bandy z Německa, Slovenska, Maďarska, Polska a Švédska.

Původně plánovaní Rusové Gelida Obscuritas na jih Čech nedorazily kvůli problémům se vstupními vízy. Jednoznačným tahákem víkendového kláni byla švédská kultovní sebranka Dissection. Exkluzivním vystoupením pro volyňské publikum byl pak jednorázový projekt Mistrovo Kladivo, revival band české black metalové legendy Master ´s Hammer.

Pořádající agentura Rámus agency již dlouho dopředu avizovala, že tento víkend hostí Volyně Open Hell naposledy. Důvodem má býti likvidace stávajícího areálu Na Nové.

Deštivý páteční program začal už v tradičních 17 hodin a rozjezd Otevřeného Pekla obstarali blackouši Sator Marte. Pod pódiem se ale začal srocovat větší dav až s příchodem lesních skřetů Trollech. Bicí automat, česky krákorané texty o lesích, vílách a trpaslících, to jsou ingredience, které přilákaly slušný zástup posluchačů.

Po black metalové půlhodince nastoupili veteráni Kryptor. Old school trash zaujal více starší část publika. Zpěvák řádil, hecoval, ale jeho gesta a pózy už byly přeci jen trochu mimo. Okolo osmé hodiny přišla řada na první zahraniční hosty. Konkrétně Němce Soul Demise a Zarathustra.

Velká očekávání se však upínala k premiéře a zároveň derniéře projektu Mistrovo Kladivo. V něm spojili síly hudebníci z několika kapel, aby vzdali hold nesmrtelným Master´s Hammer. Skvělý nápad, ještě lepší realizace. Tyhle songy musely vzít za srdce snad každého přítomného fanouška. Většina z přihlížejících si zazpívala/zachrčela notoricky známé texty spolu s kapelou. Vystoupení MK okořenila zahalená postava v černo červené kápi s kosou v ruce, kterou dotyčný začal před mikrofonem ostřit.

Následně se předvedlo první švédské kombo - Kaamos. Skandinávci se s tím moc nemazali a ukázali zač je toho death metalový loket. Páteční program uzavřela domácí black metalová jednička Dark Storm a slovenští The Rays Of The Sun. Prvně jmenovaní předvedli černý kov se vším všudy. Bzučivé kytary, černé hábity ozdobené o hřeby, texty o Satanovi a efektní plivání ohně.

To slovenská akvizice byla úplně o něčem jiném. Mikrofonu se poprvé během festu ujala příslušnice něžného pohlaví. TROTS sází na pomalejší tempa a na více procítěnější hudební výrazivo, což byla po všech zběsilých, nekompromisních jízdách předchozích interpretů vítaná změna.


V sobotu se děly věci...

V sobotu okolo poledne ustal déšť a metalový maraton tak mohl v pohodě načít druhou kapitolu. První narušení harmonogramu znamenala absence ruských Gelida Obscuritas. Údajně nedostali víza. Škoda, ruský black metalový útok ještě doposud ve Volyni k vidění a slyšení nebyl a zřejmě už asi ani nebude.

Mnohem závažnější porušení programu festu přišlo až po setu sušické mlátičky Mortifilia. Na pódiu se dlouho nic nedělo. V areálu se začala šířit zpráva, že těsně za branami festivalu napadl opilý maník, známý v metalových kruzích pod přezdívkou Lucifer, bajonetem volyňského občana a jeho vůz.

K incidentu byla přivolána policie, která doporučila předčasné ukončení festivalu. To všechny návštěvníky samozřejmě značně popudilo. „Nejsme žádní skinheadi, jsme metalisti. Který magor, to mohl udělat?“ zazněl odsuzující výkřik ze shluku fanoušků.

V tu chvíli musel být asi Lucifer rád, že již sedí v chládku policejní stanice, protože vyskytnout se tou dobou v areálu naštvaných příznivců, mohl by se bajonet tentokrát obrátit proti němu.

Po dlouhý průtazích nakonec vystoupili klatovští Asmodeus. Jenže poté nastala další odmlka. Do dějiště festivalu mířil starosta Volyně; očekával se konečný verdikt nad osudem dalšího průběhu festu.

V jedné chvíli dokonce oznámil jeden z organizátorů, že vystoupí již dorazivší Dissection a poté se festival ukončí. Pan starosta se však ukázal jako diplomat. V krátké řeči apeloval na návštěvníky, aby se vyvarovali podobných excesů a užili si zbytek metalové přehlídky. Za svůj miniprojev si vysloužil bouřlivý potlesk.

Mohlo se tedy jet dál. Oproti plánovanému playlistu vypadli slovenští Galadriel a domácí smečka Avenger, pro kterou to mělo být letos poslední vystoupení.

Sobotní večer začal vrcholit s nástupem trashové klasiky Debustrol. Tahle kapela je jistota. Dobře zapamatovatelné texty a temperamentní frontman si opět podmanili značnou část posluchačů. Death metalová část publika si následně smlsla na mezinárodně ostřílené partě Hypnos. Bruno a spol prostě umějí, což ve Volyni znovu potvrdili.

Z basy rovnou na OHF

A je čas na vrchol dvoudenního klání. Kytary si již brousí Švédové z Dissection. Tahle banda nuceně odpočívala několik let kvůli pobytu jejího lídra Jona Nodtveida v kriminálu. Dissection přesvědčili, že pozici headlinera Open Hellu si stoprocentně zaslouží.

Parádní skloubení black a death metalu, severská vichřice prošpikovaná infernálními melodiemi. Při jejich setu bylo kompletní osazenstvo areálu na nohou a hltalo produkci těchto švédských neznabohů. Co dodat? Super, super, super.

Definitivní tečku za Open Hellem udělali Maďaři Sear Bliss s originálním black metalem za doprovodu pozounu a polská bouře Abusiveness.

Nezbývá než dodat, že je velká škoda, že tato tečka byla zřejmě opravdu definitivní. OHF byl již několikrát ohrožen, rušen, ale vždy se nakonec uskutečnil.

Tentokrát to ale vypadá, že pořadatelé to s pohřbením festivalu myslí vážně. Skončí tak výjimečná přehlídka undergroundové podoby metalové subkultury, která si vytvořila respektovanou pozici u nás i v zahraničí...


Autor: Václav Prádelník
Starostův projev: www.volyne.info/download/openhell.mp3
Pár fotek: berrz.rajce.idnes.cz/open_hell_fest_2005/
autor: Honza Beránek
datum: 25.07.'05




Diskuse na téma: Lucifer řádil s bajonetem aneb Poslední ročník Open Hellu

počet příspěvků v diskusi: 66 (poslední v 20:34 24.09.'07)
| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |