volyne.info
homepage
neděle,
svátek má Klaudie
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

06.01.'03, Mladá Fronta Dnes, Povodně
počet přístupů: 2061
Lidé z Podolí marně žádají o vodovod
Obyvatelé volyňské lokality Podolí u vlakového nádraží mají velké starosti s tím, jak si obstarat pitnou vodu. Lidé Podolí nesmí pít vodu ze svých studní ani po převaření a musí si nosit pitnou od svých známých. Do jejich domků totiž nevede městský vodovod a voda ze studní je po srpnových povodních stále závadná. Cisterny, které měli před domy přistavené, zmizely kvůli mrazům.

Radnice přitom již léta slibuje, že se vodovod i kanalizace vybudují najednou spolu s plánovanou přeložkou silnice, až budou cesty rozkopané. To ale minimálně během dvou let nebude, protože městu chybějí po povodních peníze na jakékoliv investiční akce. Kde budou obyvatelé brát vodu, zatím nikdo neví. „Starostovi jsme předali petici s třiceti podpisy, protože zastupitelé by se o své obyvatele měli postarat, místo aby investovali do zbytečností. Celé roky se vědělo, že tady chybí vodovod i kanalizace, ale chtějí tuhle část města prostě odepsat,“ řekl iniciátor podpisové akce Břetislav Šipka. Tvrdí, že poslední zasedání zastupitelstva skončilo po osmi hodinách v jednu hodinu v noci a na jejich problém se zastupitelé vůbec nedostali. Je znechucen a vůbec se mu nechce na veřejná jednání chodit. „Nechtějí s námi komunikovat. Žádali jsme ještě před koncem volebního období, aby se zabývali situací s přeložkou, vodovodem a kanalizací. Ale nedali nám žádný prostor a sami nic neřešili,“ zlobí se na zastupitele Šipka.

Zatím bez odpovědi

Nikdo z vedení města ještě oficiálně na petici obyvatel neodpověděl. „Na 15. ledna jsme do rady města pozvali experta a budeme se tímto problémem zabývat. Pak to bude záležet na zastupitelstvu, které se sejde nejdříve v únoru,“ řekl místostarosta Volyně Augustin Hronek. Obyvatelé Podolí tvrdí, že před povodněmi byla podle rozborů voda bez problémů pitná. Teď jsou ale studny stále kontaminované vodou z povodní a oni musí zbytečně vodu nosit. Starosta Volyně Jan Pruner naopak tvrdí, že pitnou vodu neměli lidé ani před povodněmi. „Naše normy jsou tak přísné, že pitnou vodu nemáme ani ve vodovodní síti. Nikdy jsem neviděl jediný rozbor studní, že by voda byla pitná,“ míní starosta Jan Pruner. Radnice nemá potřebných čtyřicet milionů na vybudování vodovodu. „Problém nevyřešíme ze dne na den. Mám studii, že by to stálo čtyřicet milionů. Rozpočet Volyně je letos jen třicet šest milionů. Nepřichází proto tato varianta vůbec v úvahu,“ řekl starosta Pruner. Jedinou možností je tak vybudovat kanalizaci a vodovod postupně, během několika let. „Stejně si myslím, že až tam vybudujeme vodovod, polovička z nich nebude chtít platit drahou městskou vodu, zvykli si totiž, že mají vodu zdarma,“ řekl starosta Pruner.

Naděje ve studnách

Místostarosta Volyně Augustin Hronek tvrdí, že když viděl na posledním zasedání zastupitelů hádky o každou korunu v rozpočtu na příští rok, nevěří, že by se lidé v Podolí vodovodu brzy dočkali. „Jako řešení vidím vyčerpat studny, vyčistit, a když to nevyjde, tak znovu. Pokud to nezabere, tak se budeme muset vypravit na ministerstva a shánět peníze na vodovod, žádat o dotace. Zatím je klid před bouřkou,“ řekl Hronek. Obyvatelé Podolí ale od města především chtějí, aby jim zajistilo jakýmkoliv způsobem dodávku pitné vody. „Je to jejich povinnost zajistit nám zásobování vodou. Víc hned nechceme,“ řekl Šipka. Starosta Pruner ale tvrdí, že nyní v mrazech žádné řešení nezná. „Nechat tam cisternu nemůžeme, zamrzla by,“ řekl. Kdyby ale radnice začala s výstavbou vodovodu již dříve, nemuseli lidé zůstat po povodních bez vody. „Věděli o tom již v minulém volebním období. Nic s tím nedělali,“ sdělil iniciátor petice Šipka. To starosta Pruner nepopírá. „Se vším se mohlo začít dříve - v minulém volebním období, už před několika desítkami let. To, že nemají vodovod, se ví. Je to ale otázka peněz,“ tvrdí. Radnice i obyvatelé Podolí tak teď mají jedinou naději: doufat, že snad po zimě klesne hladina spodní vody a vodu budou moci zase pít.
autor: Mladá Fronta Dnes
datum: 06.01.'03




Diskuse na téma: Lidé z Podolí marně žádají o vodovod

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |