volyne.info
homepage
neděle,
svátek má Klaudie
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

26.11.'02, Mladá Fronta Dnes, Povodně
počet přístupů: 2740
Místostarostové věnují svůj plat obecní pokladně
Neobvyklým způsobem vstoupili na radnici dva nově zvolení jihočeští místostarostové. Druhý muž Dražic stejně jako jeho kolega z Volyně se totiž vzdali odměn za funkci, takže roli místostarosty budou dělat zadarmo. Důvodů pro toto gesto mají víc. Spojuje je názor, že pro obec je třeba pracovat dobrovolně a ne kvůli vlastnímu prospěchu. Snaží se ovšem i čelit závisti a pomluvám.


Muž z Dražic plní slib

Veškeré odměny za celé čtyřleté volební období věnuje obecní pokladně místostarosta obce Dražice na Táborsku Lubomír Smažík z nezávislého sdružení Novým směrem. Znamená to, že rodina Smažíkova se dvěma dětmi nevezme částku 400 tisíc korun. „Odměny mi chybět nebudou. Jsem schopen si vydělat ve svém zaměstnání. Lidem jsme už v předvolební kampani slíbili, že náš případný místostarosta nebude peníze za práci pro obec pobírat,“ řekl třiatřicetiletý muž, který pracuje jako manažer stavební firmy. Do devítičlenného zastupitelstva se dostal ještě se dvěma spolukandidáty ze sdružení. Smažík a jeho dva kolegové chtějí oživit dražické zastupitelstvo, kde podle nich dvanáct let vesměs seděli stále titíž lidé. „Máme nové nápady, chceme spoustu věcí v Dražicích změnit. Tou změnou dopředu bylo, že práce pro obec se sedmi sty obyvateli se dělá zadarmo. Dali jsme najevo, že nás nejvíce zajímá blaho obce, nikoli osobní prospěch,“ míní místostarosta, který zatím přesně neví, kam jeho odměny v celkové výši 400 tisíc korun poputují. Možností, kde by se daly utratit, je prý hodně: od dopravy, přes životní prostředí až po sport. Smažíka přitom trochu mrzí, že reakce na rozhodnutí, že se vzdává odměn, jsou různorodé. Jedni lidé ho chválí, další za tím hledají něco nekalého, jiní ho dokonce nařkli z populismu. „Ne každý mi věří. Někteří lidé si říkají, co za tím je, kdo mi co slíbil,“ kroutí hlavou místostarosta. Podporuje ho i jeho manželka Pavlína, která proti odepsání odměn z rodinného rozpočtu ani chvilku nic nenamítala. Smažíková tvrdí, že na tak malé obci nemají kandidátům z komunální politiky kynout žádné výhody, ale jen dobrovolná práce ve prospěch ostatních.

Volyně potřebuje peníze na škody po záplavách

Svého platu se vzdal i nově zvolený místostarosta Volyně Augustin Hronek (ODS). Radnice tak za čtyři roky ušetří téměř půl milionu, protože Hronek je názoru, že Volyně nepotřebuje uvolněného místostarostu, který by měsíčně bral zhruba deset tisíc korun. „Vesnice jako Volyně uvolněného místostarostu nepotřebuje. A mimo to já nepotřebuji poslouchat, že podnikám a ještě si chodím přivydělávat na město,“ řekl nový místostarosta Augustin Hronek. Svého rozhodnutí, které poprvé oznámil na ustavujícím zasedání zastupitelstva, nelituje. „Jsem svéprávný člověk, a tak mě to nemrzí. Tady na vsi budu mít alespoň svatý pokoj od pomluv,“ řekl čtyřiapadesátiletý Hronek. Tvrdí, že to, že se vzdal svého platu, nezmění nic na tom, že na městský úřad bude chodit. „Denně tam chci být alespoň hodinu, možná dvě,“ řekl Hronek, který vlastní prodejnu autodílů ve Volyni a v létě provozuje koupaliště. Slíbil, že jako místostarosta bude usilovat hlavně o opravu mostů, které jsou po povodni narušeny a jeden je pro automobily zcela uzavřen, o rekonstrukci kanalizace a nápravu veškerých škod, které velká voda ve Volyni napáchala. „To, že nebudu brát plat, nic nezmění na mých předvolebních slibech, že se chci plně věnovat všemu, co trápí Volyňské,“ řekl Hronek.
autor: Mladá Fronta Dnes
datum: 26.11.'02




Diskuse na téma: Místostarostové věnují svůj plat obecní pokladně

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |