volyne.info
homepage
pondělí,
svátek má Radoslav
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

16.11.'02, admin admin, Radnice
počet přístupů: 2654
Zpráva o stavu Unie aneb jak probíhalo první povolební zasedaní městského zastupitelstva
Po chvilce čekání na pana inženýra Staňka konečně byly obsazeny všechny připravené židle pro zastupitele a první, ustavující, zastupitelstvo mohlo začít. Zahájení provedl do té doby úřadující starosta, pan Pruner. Vedení schůze pak ze zákona náleželo nejstaršímu zvolenému zastupiteli, čili panu Bláhovi.


Ten nejprve seznámil přítomné s výsledky voleb ve Volyni, pak všichni zvolení slovem i podpisem potvrdili slib zastupitele. Následovala volba pracovních orgánů: volební komise, která řídí a zjišťuje volbu starosty, místostarosty a dalších členů rady (RNDr.Homolka, Ing.Hais, Ing.Valhoda) a návrhové komise, která navrhuje znění závěrečného usnesení (Ing.Hornych, MUDr.Kovářová, MUDr.Chalupa). Za ověřovatele zápisu byli zvoleni Ing.Staněk a MUDr.Kubíčková.

Před vlastní volbou ještě pan Bláha přečetl volební řád, který byl vypracovaný předchozími zastupiteli v souladu se zákonem.

V rámci připomínkování volebního řádu Ing. Jirsa navrhl, aby volba proběhla aklamací. (Vzhledem k tomu, že volební řád obsahuje formulaci, „Volby starosty, místostarosty a radních jsou tajné, nedohodne-li se zastupitelstvo na návrh jednoho ze zastupitelů jinak“, tak tento návrh nepozměňuje volební řád.) V hlasování o jeho návrhu se pro veřejnou volbu vyslovili tři zastupitelé. Poté byl volební řád schválen (12 pro / 3 proti). Vlastní volby pak řídil RNDr.Homolka a nejprve vyzval zastupitele, aby veřejně oznámili, koho navrhují a nebo podpoří na posty starosty, místostarosty a členů rady.

Za NK pak promluvil Ing.Červený, na post starosty navrhl pana Prunera, odůvodnil to jednak vítězstvím kandidátky NK ve volbách a také tím, že pan Pruner získal ze všech leaderů (čili těch, kdo stáli v čele kandidátky a tím se nepřímo ucházeli o místo starosty) nejvíce hlasů (413). Současně oznámil, že NK navrhují ještě RNDr.Homolku do rady města a požádal zastupitele o podporu těchto osobností. Za ODS promluvila MUDr.Kovářová, oznámila, že zvolení zástupci za ODS podpoří oba dříve jmenované. Současně navrhla na post místostarosty pana Hronka (a oznámila, že pan Hronek hodlá tuto funkci vykonávat jako neuvolněný místostarosta a vzdává se nároku na finanční odměnu). Další člen rady za ODS byla navržena MUDr.Kovářová. Zdůvodnění tohoto návrhu opět vyplynulo z výsledků voleb (ODS skončila ve volbách jako druhá, těsně za NK, se ziskem 3 mandátů). Za US-DEU promluvil MUDr.Chalupa, řekl, že výsledky voleb byly jasné a oni je respektují. Současně oznámil, že jim bylo koalicí NK a ODS nabídnuto jedno místo v radě.

Omluvil se, že sám se o toto místo nemůže ucházet, protože je velice časově zaneprázdněn. A navrhl do rady druhého zvoleného zástupce za US-DEU – pana Uhlíka. Současně vysvětlil, že návrh na veřejnou volbu nepodpořili nikoli proto, že by se snažili způsob své volby skrývat, ale především proto, že tajná (písemná) volba je procedurálně jednodušší. Pak promluvil Ing.Jirsa za KDU-ČSL a oznámil, že KDU své prohlášení z období před volbami nemění a na post starosty stále navrhuje ing.Staňka. Ing.Valhoda (ČSSD) oznámil podporu kandidátu NK na starostu panu Prunerovi. Na post místostarosty navrhl ing.Staňka (KDU-ČSL). KSČM se nevyjádřili, koho podpoří, jen oznámili, že nemají své návrhy na jakékoli místo v radě.

Obdobně promluvil také ing.Hornych. V průběhu příprav vlastních voleb (rozdávaly se troje volební lístky, barevně rozlišené, se jmény zastupitelů) se ještě o slovo přihlásil ing.Jirsa. Po chvíli vysvětlování došel k faktu, že při volbě členů rady může nastat situace, kdy nadpoloviční většinu hlasů (čili podle formulace ve volebním řádu „bude zvoleno“) dostane více zastupitelů, než je neobsazených míst v radě. Aniž by však navrhl nějaké řešení, pouze oznámil, že jistě všichni pochopí, když on se proto voleb nezúčastní. O obsazení míst v radě tedy nakonec svým hlasem rozhodovalo pouze 14 zastupitelů.

A toto je výsledek jejich hlasování:

Volba starosty: jméno získané hlasy
Pruner Jan 12
ing.Staněk František 1
ing.Valhoda Václav 1

Volba místostarosty: jméno získané hlasy
RNDr.Homolka Jiří 1
Hronek Augustin 10
ing.Staněk František 2
ing.Valhoda Václav 1


Volba zbylých 3 členů rady:

jméno počet hlasů
ing.Červený Petr 1
RNDr.Homolka Jiří 11
ing.Jirsa Václav 2
MUDr.Kovářová Michaela 10
Pikolon Miloslav 1
ing.Staněk František 3
Uhlík Karel 11
ing.Valhoda Václav 3

Všichni zvolení své posty přijali, přítomní občané jim zatleskali (i když zcela jistě ne každý každému), a pak už se vedení schůze ujal čerstvě zvolený starosta. Poděkoval přítomným, poděkoval zastupitelům, poděkoval voličům, poslal návrhovou komisi psát zápis a oznámil, že příští zastupitelstvo (nenastanou-li nějaké mimořádné události) bude zasedat 11.12. od 17.00 na Nové. Bude se především sestavovat rozpočet na rok 2003, dále se budou volit členové různých komisí, kontrolních orgánů, …. a tak dále … Pak byl přečten zápis a byl schválen (opět tři nebyli pro, ale přitom bez připomínek).

Na závěr se sluší dodat, že se veřejného zasedání opravdu zúčastnila veřejnost. Byla publikem ukázněným a zvědavým. Kdoví…. třeba se i k nim donesly zvěsti o jednáních, ze kterých mohl vzejít starosta sociálnědemokratický a všechno by vypadalo úplně jinak…. A nebo jen ožila ve volyňských touha „být u toho“ ?

Venda Veselá
autor: admin admin
datum: 16.11.'02




Diskuse na téma: Zpráva o stavu Unie aneb jak probíhalo první povolební zasedaní městského zastupitelstva

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |