„V polovině září jsem využil příležitosti projít si volyňské podzemí a po letech znovu zavítat do budovy staré radnice. Výklad pánů Skalického a Houzima, tedy osob, které jsou do historie města zasvěceni, mi natolik učaroval, že jsem se rozhodl znovu si opatřit publikaci Jindřicha Podhorského o Volyni a jejím okolí. Četl jsem ji již v minulosti, ale řekl jsem si, že menší zopakování neuškodí,“ tvrdí Filip Šimek, který v polovině září spustil svůj projekt Volyně – město s historií.

Na facebookové stránce tak ožívají střípky z historie města. Jednou je to fotografie, jednou úryvek popisující místa, o kterých leckerý Volyňák nikdy neslyšel, a jednou třeba aktuální připomínka smutného výročí.

„Na Volyni mám rád její specifický ráz – nijak významně ji nezasáhl průmysl a obklopuje ji příroda ze všech stran. Na takovém místě se cítím dobře. Na taková místa se má člověk vracet,“ tvrdí dvacetiletý student politologie.

Svou stránku založil proto, aby přiblížil historii města širší veřejnosti. „Domnívám se, že člověk je přímo povinný znát historii nejen svého státu, ale rovněž svého rodiště. Mnohdy není nutné si pamatovat na den přesné datum, nejde o tupé memorování, ale o přemýšlení nad dějinami. Leckdy stačí jen vědět, co se stalo, jaké konsekvence takový zvrat měl a zda je nutné se mu pro příště vyhnout, nebo usilovat o jeho zopakování. Ne nadarmo se říká Historia magistra vitae,“ dodává v krátkém rozhovoru pro volyne.info.

Komentáře