Lídři sedmi klasických a jednoho zcela nového seskupení chtějí po druhém říjnovém víkendu zasednout v zastupitelstvu, radě města nebo v křesle vystřídat dosavadního starostu Václava Valhodu.

O hlasy voličů z volyňského okrsku se letos uchází 120 kandidátů. Nejstarším kandidátem je osmasedmdesátiletý Karel Novák (KSČM). „Na kandidátkách naší strany se objevuji pravidelně už od devadesátých let. Že bych po místě v zastupitelstvu nějak toužil, to ne. Užkvůlivěku. Ale snažím se takhle alespoň ostatní podpořit,“ vysvětlil strakonickému Deníku.  Na druhé straně věkového spektra je o šedesát let mladší studentka Sandra Kovářová (Spravedlivá občanská společnost). „Začal mě zajímat program a pak jsem jen kývla, že bych se ráda připojila a bylo to,“ dodala.

Ve srovnání s minulými volbami se kandidátky příliš nezměnily, pár zajímavostí ale pohled do volební soupisky nabízí.

Letos to bude třeba poprvé, kdy se voleb neúčastní místní ODS. V minulém období přitom strana získala dva mandáty. Hned na prvním povolebním zasedání zastupitelstva se ale ukázalo, že zastupitelky nedrží příliš pospolu, když Božena Jankovcová hlasovala proti zvolení své kolegyně do jednoho z výborů.

Zástupce starosty Martin Červený nevede kandidátku TOP 09 jako před čtyřmi lety. A to i proto, že ho strana po minulých volbách vyloučila. Pro další období vede kandidátku Sdružení nestraníků, kde vystřídal Jana Paternu. Červený si k Nestraníkům z poslední kandidátky TOP09 přetáhl třeba Eduarda Lukeše, Jaroslava Prixe nebo Augustína Hronka. Eduard Lukeš dokonce zůstal na stejném, pátém místě.

Volyňskou sestavu TOP09, která organizačně spadá pod strakonickou pobočku, tak dával, stejně jako posledně, dohromady Stanislav Nový. Ten před čtyřmi lety dělal Červenému dvojku, letos se postaví do čela.

volby2010

Dosavadní radní Jan Paterna přešel ze Sdružení nestraníků i s většinou kandidátky a teď vede sestavu strany, která si dala do názvu nezávislost. Starostové a nezávislí letos ulovili třeba i obchodníka Pavla Villnera. Pikantní je, že Dana Villnerová, která v minulých volbách uspěla v barvách Volyně v dolyně, letos z osobních důvodů nekandiduje.

Paterna opět ale získal tradičního sběratele preferenčních hlasů – Radka Chalupu, který před čtyřmi lety dokázal ze čtvrtého místa v podstatě vyhrát volby a lídra své kandidátky překonat o více než tři sta hlasů.

Nováčkem na scéně je ale seskupení Spravedlivá občanská společnost, které vede Jaroslav Kubeš. Ten do svého týmu získal i Jiřího Houzima, který se dosud politickým funkcím spíš vyhýbal. Roli v tom může hrát i Kubešova divadelní minulost.

Zajímavá je i kandidátka sociálních demokratů, kde opět figuruje Martin Hejduk, a to přesto, že během letošního jara rezignoval na svou funkci zastupitele.

Sdružení Volyně v dolyně se během čtyř let v opozici proměnilo na politickou stranu a v jejím čele se kromě absence Dany Villnerové nic nemění. Proměnil se ale střed kandidátky, kterou doplnil třeba Adam Langer nebo Jakub Pubal.

Čelní místa KDU-ČSL a KSČM zůstávají v podstatě neměnná, prvně jmenované vévodí trojice ostřílených zastupitelů František Staněk, Václav Jirsa a Vítězslav Režný a té druhé zase František Volmut, Josef Capůrka a stejně jako loni i zástupkyně mladší generace – Marie Kroupová.

Stejně jako před čtyřmi lety připravujeme předvolební anketu a budeme dění před volbami sledovat. Přivítáme jakékoliv podněty nebo připomínky, které by mohly zlepšit náš informační servis. Jak probíhaly a dopadly minulé volby, co jednotlivé strany slibovaly a jak se nakonec domluvila koalice, si můžete zavzpomínat na našich stránkách.

Komentáře