„Každý den zaskóruješ dvě hodiny v krutopřísných PC hrách,“ láká web projektu PlayCamp, který probíhal letos v areálu volyňské průmyslovky.

Jak zaznamenala dění na táboře návštěva z Reflexu?

„Očekáváme chumel dětí, ale učiliště je prázdné. Půlka z nich je totiž na návštěvě nedaleké jízdárny (možná první setkání s opravdovým koněm), zbytek sedí v podzemní IT učebně, přilepený k monitorům počítačů. Věk mezi 10 a 15 lety, mezi kluky vidíme jedinou holku. Krátce předtím se sejdeme s částí youtuberové elity: s bratry MadBros (jinak Premi a Prooxy), s Atim a s Exploited, který přijel ze Slovenska.

playcamp

Část pařanů se shlukne kolem youtuberů a chtějí podpisy na vše, co se dá odnést s sebou domů: od podložky pod myš po tričko s logem tábora. „Klid, kluci, budeme tu s váma celý týden,“ krotí je Ati. Jiní ani nevzhlédnou od rozehrané hry. Let’s playeři se ujímají role mentorů, sklánějí se jim přes rameno a udílejí profesionální rady: „Erko, erko, erko… a teď tam dej káčko!“ Na monitorech zuří souboje čarodějů nebo budovatelská hra Minecraft právě vychovává budoucí developerskou elitu. Děti jsou ve svém živlu. Zdá se, že největší problém jejich života se smrskl na řešení dilematu, jak vydržet celý týden v jediném tričku popsaném trofejemi a nenechat vzácné podpisy youtuberů rozmáčet vlastním hráčským potem.“

Komentáře