Prázdninová zábava pro děti může připomenout historii i rodičům. Šumava má stále plno tajemství a keltské legendy budou letos ožívat především kolem Kašperských Hor. „Snažíme se vymyslet a zorganizovat program tak, aby zabavil všechny členy rodiny,“ tvrdí ředitel hotelu Sporthotelu Rilancio v Kašperských Horách Adam Langer.

Okolí obce bylo pro Kelty strategickou lokalitou. Nový letní program hotelu chce dětem vyprávět o tom, jak Kelti žili, co tu ukrývali a jaká tajemství jsou dosud skryta uprostřed šumavských lesů.

„První odpoledne bude vedoucí programu Veronika dětem vyprávět o keltské minulosti Šumavy, děti si vyrobí keltský amulet a zahrají si několik her na seznámení,“ vysvětluje Langer a dodává, že pak teprve začne opravdová keltská jízda. Podaří se dětem získat tajnou keltskou mapu s pokladem druidů? Najít dávná rýžoviště zlata? Budou všechny indicie stačit k tomu, aby bylo možné najít i dávno zmizelou keltskou osadu? (podrobnější program)

Keltové byli prvními zlatokopy. Blyštivý kov těžili především na řece Otavě a už ve čtvrtém století před naším letopočtem. I proto je podle jedné z teorií jmenuje Otava Otavou. „Je možné, že to pochází z keltského Atawe, což znamenalo něco jako bohatá řeka,“ vysvětluje Langer.

A právě rýžování zlata je další aktivita, kterou si děti mohou vyzkoušet, pokud se jim na tajné keltské mapě podaří najít mělčinu Zlatého potoka pod městem.

 Na cestě k sítům a zlatokopeckému nářadí je mohou provázet i rodiče, třeba i s kočárkem. Vyvrcholením celotýdenní hry „Keltové na Šumavě“ bude opravdový kontakt s historií. Keltská mapa je zavede i na místo, kde si budou moci vyzkoušet práci archeologa přímo v terénu.

Komentáře