Silné bouřky, bleskové záplavové deště, ale také vichřice nebo krupobití se už stávají jarní a letní klasikou. Obrana takřka neexistuje, jediným řešením je alespoň minimalizace škod. V tom obyvatelům pomáhají i výstražné SMS zprávy, které jim v případě krizové události rozesílají jednotlivé samosprávy. Jejich počet meziročně stoupl o 15 procent – jen letos jich mohlo být rozesláno už zhruba 900 tisíc.

SMS zpráva je pro varování v případě nenadálé situace ideální kanál. Mobilní telefon nosíme takřka vždy přímo u sebe a podle průzkumů došlou SMS zprávu přečte 90 % příjemců do několika sekund, a to dokonce v noci. SMS zpráva zaslaná před hrozícím nebezpečím zajistí dostatek času například na přeparkování vozu před krupobitím či zabezpečení domu v případě vichřice, bleskové povodně nebo záplavového deště.

Zprávy je navíc možné zasílat s cílením na jednotlivé čtvrti nebo dokonce ulice – třeba v případě lokálních událostí jako jsou výpadky energií. A problém samozřejmě není ani jejich doručení do zahraničí, o všem se tak dozví i obyvatelé, kteří jsou mimo svůj domov. Většina starostů tento servis navíc nabízí zdarma, služba je krytá z obecního rozpočtu. Jedna SMS totiž vyjde na necelých 80 haléřů a jedná se tedy o levnější variantu než v případě provozu obecního rozhlasu.

Podle Ondřeje Švrčka ze společnosti Neogenia, která pomocí své SMS brány neoGate rozesílá varovné SMS například pro Krizový štáb hlavního města Prahy, vzrostl loni počet „esemeskujících starostů“ o 15 procent. I letos je o SMS zprávy nebývalý zájem – po první vlně povodní začaly varovné SMSky rozesílat například severomoravské obce. Celkem bylo letos rozesláno asi pět milionů „obecních“ SMS zpráv, z toho asi 900 tisíc mohlo být varovných.

„Ke zprovoznění systému je potřeba pouze počítač s připojením na internet, veškeré rozesílání zpráv se jednoduše ovládá přes online aplikaci,“ vysvětluje Švrček. „Nastavení je otázkou desítek minut.“
Podle něj není vzdálená doba, kdy se varování obyvatel prostřednictvím SMS zpráv stane naprostým standardem. Systém navíc nemusí sloužit jen pro informování v případě nečekaných událostí. Plně nahradí obecní rozhlas, navíc jsou možnosti jeho využití širší – pomocí SMS lze sbírat také reakce občanů nebo pořádat obecní ankety.

Komentáře