čtvrtek 6. března od 17 hodin, HISTORIE – TVRZ
POKOUTNÍ KRUH PRÁCHEŇSKÉ VLASTIVĚDY – ŠTEMPL VE VANDRBUCHU
Další z pravidelných setkání zájemců o vlastivědu a historii širšího Prácheňského kraje ve volyňském koutě. Téma večera: O tovaryšských vandrech před rokem 1859. Soukeník Braun, perníkář Libenauer, řemenář Mrázek…

pátek 14. března od 19 hodin, KONCERT – TVRZ
KALTENECKER’S 1705
Maďarský klávesový kouzelník od Dunaje Zsolt Kaltenecker opět ve Volyni, ale s proměněnou sestavou: Béla Piri – baskytara a András Dés – perkuse. Žádné mainstreamové obehrávání standardů, ale moderní jazz od podlahy s přesahy ledaskam. Vizte: www.myspace.com/1705music

neděle 23. března od 9 hodin, VÝLET – TVRZ
MÍSTA V KRAJI – NUZÍN
Muzejní ráno, tj. výstava jednoho rána a krátké povídání, s následným pěším výletem. Nuzín zevrubně, pak při potoku do Prkošína a z Počátek až do konce. Komentáře historické i jiné. Pěší trasa zhruba 13 km. Sraz na nádvoří tvrze v 9 hodin.

… až do 30. března, VÝSTAVA – TVRZ
JÁCHYM MINIBERGER A ŘEMESLO KOŽELUŽSKÉ
Mistr koželužský a zakladatel továrny na usně Jáchym Miniberger (1813–1881) a Volyně jeho časů. Tehdejší volyňský cech koželuhů a zlatá doba jednotlivých místních koželužských dílen.

… až do 30. března, VÝSTAVA – TVRZ
PODPISOWATEL MENA
Jakub Bursa a další zedničtí mistři doby tzv. selského baroka (1780–1880). Jihočeská lidová architektura oněch časů a její tvůrci kolem Volyně a Vlachova Březí, mezi nimiž je vyzdvižen jubilující Jakub Bursa (1813–1884). Stavby, lidé, příběhy.

… až do 31. března, VÝSTAVA – GALERIE NA SHLEDANOU
JAROMÍR NOVOTNÝ #11
Jaromír Novotný (1974) nepojímá desítky čtverečních metrů plochy jako kteroukoliv bílou zeď. Stěny galerie chápe jako vnitřní slupku architektury, postavenou s určitým záměrem a účelem. Při realizaci vychází z konkrétních parametrů stavby. Rozměry a pozice jejích prvků se pak odráží v rozměrech a rozmístění barevných polí.

po celý březen, VÝSTAVA – TVRZ
KAREL ŠPILLAR – ŽENY
Zcela nahé i spoře oděné. Koupající se i ledabyle odpočívající. Zasněné, melancholické a osudové. Oslava ženského těla na malbách a kresbách významného Karla Špillara (1871–1939). Výstava potrvá až do 12. dubna 2014.

Komentáře