Radnice podle ČTK vypsala dva tendry, které se týkaly odstranění povodňových škod na komunikacích v katastru Černětice. V obou případech šlo o prakticky shodné stavební práce. Radnice oslovila také stejné čtyři firmy.

Podle antimonopolního úřadu ale měla radnice zakázky sloučit do jedné a vypsat otevřené výběrové řízení, do kterého by se mohly přihlásit i jiné společnosti z oboru. Postup radnice mohl podle ÚOHS podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Zakázky získaly společnosti Prima a Strabag.  „Byly to sice dvě silnice v jedné obci, ale na každou jsme měli projektovou dokumentaci. Období po záplavách bylo hektické, bylo vůbec velké úsilí to opravit. Výběrové řízení nám dělala soukromá společnost, a i kdybychom zakázku soutěžili jako jednu, nevěřím, že bychom cokoliv ušetřili,“ vysvětlil starosta Václav Valhoda deníku MFDnes  s tím, že zakázky získaly menší firmy.

V součtu stavební práce radnici vyšly na více než deset milionů korun včetně DPH. Pokud by postupovala správně, musela by oslovit minimálně pět firem a uveřejnit oznámení o zakázce v informačním systému veřejných zakázek.

Verdikt úřadu včetně zaplacení pokuty schválila rada města na svém pátém zasedání. Odvolávat se nebude.  „Respektujeme to, co je napsáno ve vyjádření úřadu. Ale myslím si, že selský rozum vypadá jinak. Podávat odvolání nemá smysl, protože přes tohle rozhodnutí nejede vlak,“ komentoval rozhodnutí úřadu pro ČTK Valhoda.

Komentáře