Je zvláštní, že pár dnů koncem prosince, má takovou moc. Ať tak či tak, tři dny mohou zklidnit rozjitřené emoce, napětí všeho druhu a překonat závist, nenávist i další komplikace, se kterými bojujeme celý rok. Daří se jim to už celé věky a platí to i během válek. Můžeme zpochybňovat aktuální podobu svátku, můžeme zpochybňovat jeho komercionalizaci, můžeme ale nemůžeme zpochybňovat to, že prostě fungují. Příkladů je mnoho.

Stačí k tomu jen trocha nadhledu. I pečení perníků a příprava trojobalu pro kapra může být rodinnou zábavou. Vánoce totiž nemusí být jen svátky dárků žaludků přepnutých na plný výkon. Vánoce jsou svátky klidu a setkávání. Klidu, který potřebujeme čím dál tím víc.

Ačkoliv je internet jedním z prostředků, které současný svět zrychlují natolik, až to někdy není příjemné, je to stále médium, které jen přenáší to, co chceme my. Je to pořád naše volba, jak tento nástroj využijeme. Můžeme se nenávistně hádat pod články o čemkoliv, ale můžeme sdílet naši radost s více lidmi, i když jen zprostředkovaně.

Máme za sebou rok, který přinesl tolik vypjatých emocí, jako málokterých dvanáct měsíců dříve. Zkusme se zastavit, projít si to teď v klidu, v době, kdy mohou hlavy odpočívat a nemyslet na nic jiného než je pohoda rodiny a příjemného domova. Kalendář tomu nahrává.

Nový rok také otevře novou kapitolu našich životů. Je jasné, že nemáme šanci ovlivnit všechno, co nám přijde do cesty. „Některé nás nelítostně shodí do závějí, aniž za to můžeme. Někdy nemá smysl se životu vzpírat. Život ničí plány, které si zaslouží být zničeny, i když tomu zpočátku nemusíme rozumět. Také vědí, že za všechno, co nám život vezme, nám dá něco jiného. Možná na své cestě přijdeme o důležitou věc nebo osobu, ale získáme důležitější zkušenost, kterou bychom jinak nezískali. Nemusíme všechno v životě chápat, stačí to přijmout. Jít po větru událostí,“ tvrdí himalájští šerpové.

Stejně tak je důležité plnit si své sny. K tomu nepotřebujeme ničí souhlas, protože jen my víme, co je pro nás důležité a nikdo jiný nežije náš život, stejně tak, jakoby my bychom neměli žít životy nikoho jiného. Na své cestě můžeme jenom získat. Cesta je totiž dost často i cílem, hlavní je ale vyrazit.

Volyne.info takhle funguje už dvanáct let. Nefunguje úplně tak, jak bychom si představovali, ale aspoň tak, jak je to možné. Je ale fajn vidět, že nápad, který vznikl ve studentských letech může přežít takovou dobu a být i užitečný, protože to je jeho ambice od začátku. Rádi bychom proto poděkovali za vaši věrnost a popřáli do dalšího roku hodně štěstí, zdraví a hlavně ujasnění si základních hodnot, úcty k druhým a nadhledu, protože to budeme velmi pravděpodobně potřebovat čím dál tím více.

Komentáře