Návrh projektové dokumentace k protipovodňovým opatřením (PPO) ve Volyni budí rozpaky. Kácet by se podle něj mělo 82 vzrostlých stromů.

To se nelíbí sdružení Volyně v dolyně. „Chtěli bychom najít jinou alternativu, aby ke kácení nemuselo dojít,“ řekl včera Jan Kovář.
Starosta města Volyně Václav Valhoda zdůraznil, že v rámci projektu má být vysazeno 92 nových stromů. (Detaily stavby popsal už před volbami v rozhovoru pro Volyne.info)

„Návrh projektové dokumentace je projednáván se strakonickým odborem životního prostředí (ŽP). Projednáván bude i obyvateli města,“ podotkl s tím, že dokumentace k PPO, která mají Volyni ochránit proti stodvacetileté vodě, je ke stažení na webu města.

10849806_10152940173844445_8001028653172182947_n

Za strakonický odbor ŽP Miroslav Šobr potvrdil, že dokumentaci na stole má. „Zahájil jsem správní řízení. Začátkem ledna svolám jednání na místě,“ řekl. Koncem ledna by tak mohlo být jasné, zda návrh posvětí.

Sdružení Volyně v dolyně požádalo o názor na kácení Český svaz ochránců přírody. „Chápeme veřejný zájem pro realizaci PPO, ale zároveň i velkou estetickou, funkční a ekologickou hodnotu dřevin navrhovaných pro kácení. Prostřednictvím připomínek ve správním řízením se budeme snažit navrhnout takový postup, který by neblokoval realizaci PPO, ale zároveň umožnil zachování těchto dřevin jakožto významného krajinného prvku,“ uvedl za ČSOP Strakonice Jan Juráš.

Realizace projektu by vyšla na 72 milionů korun. O peníze chce město spolu s povodím žádat Evropskou unii. Vhodný dotační program ale prozatím vypsán není.“

Více si přečtěte na stránkách strakonického Deníku.

Komentáře