Volyně se zařadila mezi města, kde vítězná strana odešla do opozice. Povolební vyjednávání po třech týdnech debat skončila středečním zasedáním nově zvoleného zastupitelstva. Vítězné straně Volyně v dolyně po námluvách s ČSSD nepodařilo sestavit funkční většinu. Na jejich požadavek koalice bez účasti Martina Červeného a KSČM totiž klíčový muž radnice Valhoda neslyšel, a tak bude spolupráce Václava Valhody a Martina Červeného pokračovat i další čtyři roky.

Na osobě Václava Valhody se po sečtení hlasů koneckonců shodovali v podstatě všichni zastupitelé. A to nejen proto, že získal nejvíc hlasů ze všech kandidátů. Starosta tak dostává šanci pokračovat v projektech, které naznačil v předvolebním rozhovoru. Kromě protipovodňových opatření, dokončení rekonstrukce čističky vody, rozšíření školky, ale třeba i v proměně centra náměstí. Zároveň bude nové vedení muset vyřešit generační obměnu třeba na základní škole.

Oproti minulému volebnímu období už ale nebude koalice vedená ČSSD a Nestraníky mít tak pohodlnou většinu. Z desítky mandátů bývalé koalice je totiž momentálně těsná většina osmi hlasů (šest hlasů větších stran doplnil jeden hlas Františka Volmuta a Radka Chalupy z Paternovy kandidátky). Záznam z prvního zasedání si můžete poslechnout.

Žádné velké změny se neobjevily ani v radě města. Jedinou novou tváří je jen Jiří Homolka, který nahradil letos neúspěšného Jana Paternu. Homolka také, stejně jako starosta, získal i dva hlasy navíc od opozičních zastupitelů. Zbytek zůstává stejný, tedy Martin Červený, Marie Náhlíková, František Volmut a Václav Valhoda.

Plány jednotlivých stran volyne.info zveřejnilo i v rámci tradiční předvolební ankety. Letos to bylo také poprvé, kdy se předvolebního setkání s kandidáty nezúčastnil ani starosta ani místostarosta. Výsledky čtyřleté vlády předchozí vedení radnice jen shrnulo ve výroční zprávě, kterou potichu zveřejnilo na svých stránkách až v den voleb.

Jak probíhaly minulé volby včetně povolebního vyjednávání si můžete pročíst na našich starých stránkách. A to včetně diskusí.

volby2010

Komentáře