Nejprogresivnější předvolební kampaň za poslední dobu v kombinaci s aktivním životem ve veřejném prostoru. A navíc schopnost oslovit nastupující generaci voličů. Recept Volyně v dolyně zabral. A po šesti letech existence se jim povedlo vyhrát volby.

„Moc děkujeme za důvěru! Prozatím se sháníme po vyšších přídavcích cukru a kyslíku, těch není pro výživu mozku nikdy dost. Jsme rádi, že jste ocenili naši dosavadní práci, která se přelije i do dalších čtyř let. To Vám můžeme slíbit,“ tvrdí úspěšný tým na svých stránkách.

Voliči rozhodli o tom, že se Volyně v dolyně stává nejsilnější stranou se čtyřmi zastupiteli, následovaná ČSSD a Sdružením Nestraníků se zastupiteli třemi. Zbylé strany získaly po jednom mandátu.

Volby nastolily nové pořádky. Skončilo třeba kralování tradičního volebního žolíka Radka Chalupy, kterého v absolutním maximu hlasů předběhl starosta Václav Valhoda. Chalupu ale nakonec předběhl i kolega z oboru Jan Kovář a ředitel průmyslovky Jiří Homolka, kteří získali oba shodně 409 hlasů. pořadí voleb Zdroj: volby.cz Volební účast se zastavila těsně pod hranicí padesáti procent (47,9), tedy méně než posledně, kdy se počítadlo zastavilo na 52,56 procentech.

Výsledky nahrávají zajímavým spekulacím. Povolební vyjednávání teprve začínají, ale už teď je jasné, pokud se dosavadní koalici povede domluvit stejnou sestavu, tak se z vítězů voleb může stát zase nejsilnější opoziční strana. Volyně v dolyně se ale také může pokusit poskládat koalici s jednomandátovými stranami, což by se při překousnutí několika názorových rozporů možná dalo. Šlo by ale o velmi křehkou koalici.  

Také to ale klidně může být tak, že začne spolupracovat s ČSSD a vybranými jednomandátovými stranami. Starostou by možná mohl zůstat i Václav Valhoda, který se už jen podle výsledků hlasování, osvědčil. (Jak vypadaly čtyři roky fungování minulého zastupitelstva shrnula radnice ve výroční zprávě.)

Jak probíhaly minulé volby včetně povolebního vyjednávání si můžete pročíst na našich starých stránkách. A to včetně diskusí.

volby2010

Kromě zastupitelů se ale volili i senátoři. Z desítky kandidátů se do druhého kola dostali zástupci TOP+STAN a ČSSD. Příští týden se tak bude rozhodovat mezi doktorem Martinem Gregorou a šéf hřebčince Karel Kratochvíle. Otázkou bude, jak může souboj ovlivnit volební účast. Ta se tento týden bude vyšplhala na 43,83 procent.

senat

Komentáře