Rok 2024


K 1. 4. 2024 má naše jednota 260 členek a členů.

Župní přebory v plavání byly 13. 1. ve Strakonicích. Z naší jednoty se jich zúčastnil tentokrát jen jeden soutěžící. Některá děvčata možná odradila konkurence vždy úspěšných jednot, některá měla pocit, že potřebují více trénovat. Navíc brzký lednový termín nám z několika důvodů nevyhovuje. Škoda, že Milanovi uteklo 3. místo jen o 2 vteřiny. Výsledky: St. žáci IV – M. Šandor 4. místo.

Valná hromada jednoty proběhla 13. 3. Přítomní vyslechli zprávy o činnosti za r. 2023 a plán činnosti na r. 2024 jednotlivých činovníků a činovnic a jednomyslně přijali usnesení. Rovněž diskutovali o nutnosti rekonstrukce sokolovny, zejména suterénu.

Župní přebory ve sportovní gymnastice a šplhu byly v Písku 6. 4. Opět se od října výrazně obměnil oddíl gymnastiky. Nové děti se nestačily na závody připravit nebo nedosahovaly takových výkonů, aby na ně jely. Výsledky: SG = Předškolní děti – E. Pelíšková 10.-11., A. Pelíšková 14. místo; Ml. žákyně II M. Horáková 19., E. Tesařová 34. místo; Ml. žáci II  H. Pelíšek 11. místo; St. žáci IV – M. Šandor 4. místo; Šplh = Předškolní děti – E. Pelíšková 8., A. Pelíšková 10.-24. místo; Ml. žákyně II E. Tesařová 12., M. Horáková 13. místo; Ml. žáci II – H. Pelíšek 1. místo; St. žáci IV – M. Šandor 4. místo.

Závod série Run tour v běhu se v Č. Budějovicích konal 13. 4. 2024. Naši zástupci se na něj vypravili po dlouhých 5 letech. Na start 5kilometrového závodu, kterého se zúčastnilo 339 žen a 340 mužů, se postavili dorostenka Lucie Holoubková, která doběhla na 440./43./181. místě, Magda Holoubková, která se umístila se na 441./46./182. místě, a Jakub Holoubek, který byl na 45./9./34. místě. Ve výsledkové listině je pořadí celkové/dle věkové kategorie/dle pohlaví.

Valná hromada Sokolské župy Jihočeské se uskutečnila 29. 4. opět distanční formou a za naši jednotu se jí zúčastnily 2 delegátky.

V klubovně sokolovny proběhlo 30. 4. každoroční Setkání seniorek. Sešlo se 17 žen, které starostka jednoty pozdravila a informovala je o aktuálním dění v ČOS v souvislosti s kauzou zpronevěry, o odstoupení starostky a zvolení nového starostky br. M. Chlumského. Rovněž informovala o plánovaných akcích na letošní rok, zejména o XVII. všesokolském sletu.

Na Župní přebory v lehké atletice jelo 4. 5. do Č. Budějovic velmi málo dětí. Všem třem statečným patří velký dík. Navíc Lucie a Kristian poprvé závodili ve vrhu koulí, v běhu na 100 m, také střední trať dorostenek měřila už 800 m, dorostenci museli zvládnout 1 500 m. Nezměnil se pro ně jen skok do dálky. Výsledky: Ml. žáci II – T. Kouba 9.-10. místo; Dorostenky – L. Holoubková 6. místo; Dorostenci – K. M. Zahradník 4. místo.

Všechny části přeborů v sokolské všestrannosti (plavání, šplh, sportovní gymnastika – čtyřboj nebo pětiboj, atletika – čtyřboj) z naší jednoty neabsolvoval nikdo. Bohužel M. Šandora odmítla pustit pouhý jeden den před atletickými přebory ředitelka Dětského domova. Přitom se od ledna na přebory připravoval a měl šanci se dobře umístit.

Oslavy výročí konce 2. světové války se konaly ve Volyni 7. 5. Za Sokol se u pomníku padlým pietní akce jako čestná stráž zúčastnili bratr v kroji, dívka a chlapec v sokolských historických cvičebních úborech a chlapec v sokolském tričku jednoty. Děti se poté vydaly s představiteli města, hasiči a skauty položit věnce k pamětním deskám a na hřbitov ve Volyni a k pomníku padlým v Zechovicích.

Tělocvičná akademie se konala 15. 5. a připomněli jsme si jí 155. výročí založení jednoty a 95. výročí postavení sokolovny. Tentokrát jsme byli v sále Na Nové, abychom mohli kromě tradičních vystoupení oddílů předvést i 4 sletové skladby. Program byl pestrý a divákům se velmi líbil.