Stolní tenis


<

Rok 2023

V průběhu roku 2023 se do činnosti oddílu zapojilo celkem 21 členů. Dle věkových kategorií to bylo 6 starších žáků, 1 starší žákyně, 1 dorostenec, 8 mužů a 5 seniorů. Žáci se scházeli k tréninkům 1x týdně pod vedením br. Toningera a br. Hrašeho. Žádný z nich zatím nedosahuje takové výkonnosti, aby se mohl zapojit do mistrovských soutěží. Muži trénovali také 1x týdně a stejně tak se scházela i skupina rekreačních hráčů.

V soutěžní sezóně 2022/2023 jsme přihlásili do mistrovských soutěží, organizovaných ČAST, dvě družstva mužů. Tým „A“ hrál Regionální přebor I. třídy a v konečné tabulce obsadil 4. místo z 8 účastníků se ziskem 30 bodů za 7 vítězství, 2 remízy a 5 porážek. Za „A“ tým nastupovali Josef Boška (s bilancí 34 vítězství a 11 porážek), Aleš Nestřeba (35/16), Michal Hokr (23/22), Radek Chalupa (15/27) a Jiří Toninger (1/7). „B“ tým startoval v Regionálním přeboru II. třídy, kde obsadil 5. místo z 8 účastníků, když získal 27 bodů za 6 vítězství, 1 remízu a 7 proher. Na výsledcích „B“ týmu se podíleli Jiří Toninger (22 vítězství a 12 porážek), Jakub Pour (26/14), Petr Hraše (12/8), Vladimír Žíla (8/8), Ondřej Pechlát (21/33) a Miroslav Zdychynec (18/34). Po zvážení věkové struktury, zdravotního stavu a pracovního vytížení členů oddílu jsme se rozhodli pro sezónu 2023/2024 přihlásit do mistrovských soutěží ČAST jen jedno družstvo. Náš tým nastupuje v Regionálním přeboru I. třídy a v polovině soutěže je na 5. místě sedmičlenné tabulky se ziskem 8 bodů za 1 výhru, 1 remízu a 3 porážky.

V sobotu 13. května 2023 uspořádal oddíl již 13. ročník turnaje trojčlenných družstev „O pohár Sokola Volyně“ organizovaný jako otevřený župní přebor Sokolské župy Jihočeské. Do turnaje se přihlásilo 8 družstev a poprvé v historii turnaje se z různých důvodů omluvili tradiční účastníci z T.J. Sokol Studená a T.J. Sokol Zliv. Přihlášená družstva byla rozlosována do dvou čtyřčlenných skupin. Nasazeni byli vítězové dvou předcházejících ročníků – T.J. Sokol Vodňany (Turek, Kučera, Slepička, Vařečka Pavel) a T.J. Sokol Velké Popovice (Ivan, Lambert, Jehně, Strnadová). Ani jeden z nasazených svoji skupinu nevyhrál. Vítězi skupin se bez porážky staly týmy T.J. Sokol Volyně A (Krahulec Jiří, Valašík, Boška) a Elektrostavu Strakonice (Krejčí Ondřej, Vařečka Ondřej, Klečka). V semifinále se střetli vítězové skupin s druhými týmy ze skupin opačných, kde Volyně A zvítězila v poměru 4:2 nad týmem TJ Osek (Holman, Vejda, Brandejs), Elektrostav v poměru 4:1 přehrál družstvo Spartaku Kaplice (Janošťák, Dvořák Rudolf, Dvořák Jan). Ve finále zvítězil strakonický Elektrostav nad Volyní A v poměru 4:1, když volyňští získali jediný bod za vítězství ve čtyřhře. Zejména zápas Krahulce proti Krejčímu přinesl velmi kvalitní stolní tenis. Naděje domácího týmu na vítězství definitivně pohřbil Klečka, když v napínavé koncovce překvapivě otočil zápas proti Valašíkovi. Spartak Kaplice vybojoval 3. místo, když ve vyrovnaném utkání v poměru 4:3 přehrál družstvo Oseka. Až o 5. místo si zahrály týmy Vodňan a Velkých Popovic, kdy úspěšnější v těsném poměru 4:3 byli velkopopovičtí. Souboj o 7. příčku svedl proti sobě družstva Volyně B (Hraše, Pechlát, Pour, Zdychynec) a Volyně C (Nestřeba, Hokr, Toninger, Chalupa). „Céčko“ zvítězilo v poměru 4:1. Na závěr předseda volyňského klubu a hlavní organizátor turnaje br. Chalupa předal poháry družstvům na prvních třech místech a diplomy všem účastníkům. Všechny týmy si z Volyně odvezly též ceny od věrných sponzorů volyňského stolního tenisu. Poděkování patří br. Divišovi, který v roli hlavního rozhodčího turnaj bezchybně řídil. Při následujícím posezení v klubovně sokolovny účastníci zavzpomínali na minulé ročníky turnaje, na bývalé spoluhráče a probrali aktuální dění ve světě stolního tenisu.

V pátek 29. prosince 2023 proběhl Vánoční turnaj současných a bývalých hráčů klubu. Jednalo se o úctyhodný jubilejní 30. ročník této akce. Ve volyňské sokolovně se sešlo celkem 13 hráčů, kteří byli rozděleni do 2 skupin. Ve skupinách se hrálo systémem každý s každým. Oprávněnost nasazení potvrdili všichni 4 nasazení borci, kteří obsadili první a druhá místa ve skupinách a následně změřili síly v semifinálových utkáních. V prvním z nich zvítězil Lukáš Valašík (aktuálně SK Přerov) nad Liborem Schořem (SK Martyna Malovice) v poměru 3:1, ve druhém Jiří Krahulec (aktuálně v rakouském angažmá v klubu Tus Raiffeisenbank Kremsmunster|) přehrál v poměru 3:0 Josefa Bošku. V pohledném finálovém utkání, které přineslo řadu atraktivních výměn, porazil J. Krahulec L. Valašíka v poměru 3:0 a stal se tak vítězem turnaje. Na turnaji startoval jako host na divokou kartu, protože ve Volyni bydlí a občas si zajde s volyňskými hráči zatrénovat. V dramatickém zápase o 3. místo byl nakonec tím  šťastnějším J. Boška, když v napínavé koncovce zvítězil nad L. Schořem v poměru 3:2. Zbývající účastníci turnaje se utkali o konečné pořadí, když se vzájemně střetli hráči, kteří se umístili na stejných příčkách ve skupinách. Výsledkem bylo následující pořadí: 5. Petr Hraše, 6. Ondřej Pechlát, 7. Tomáš Hosnedl, 8. Jakub Pour, 9. Radek Chalupa, 10. Miroslav Zdychynec, 11. František Diviš, 12. Pavel Hosnedl, 13. (bez boje) Vladimír Žíla. Na závěr předseda oddílu br. Chalupa vyhlásil výsledky a předal všem účastníkům pěkné ceny od tradičních sponzorů oddílu. Poděkování patří známému fotografovi Janu Škrlemu, který s manželkou Jarkou celý turnaj sledoval a pořídil bohatou dokumentaci. Po skončení turnaje následovalo tradiční předsilvestrovské posezení se zhodnocením dob současných i minulých, nechyběla ani vzpomínka na dlouholeté spoluhráče Boříka Korejse a Věru Šiškovou, kterým jejich věk a zdravotní problémy již znemožňují sportovní aktivitu.

 

Rok 2022

Do činnosti oddílu se zapojilo celkem 24 jeho členů – dle věkových kategorií to byli 2 mladší žáci, 8 starších žáků, 2 dorostenci, 7 mužů a 5 seniorů. Žáci se scházeli k tréninkům 1x týdně pod vedením br. Hrašeho, Toningera a Chalupy a postupně se zdokonalovali v herních činnostech. Dva nejlepší starší žáky, Kryštofa Elsnice a Adama Zdychynce, jsme měli v plánu od podzimu zařadit na soupisku „B“ týmu mužů v Regionálním přeboru II. třídy Okresního přeboru Strakonicka. Oba však od září nastoupili na střední školu mimo Volyni, což náš plán překazilo.
V soutěžní sezóně 2021/2022 jsme do soutěží ČAST přihlásili 2 družstva. Tým „A“ hrál Regionální přebor I. třídy a v konečné tabulce obsadil se ziskem 30 bodů celkově 5. místo v devítičlenné tabulce s bilancí 7 vítězství a 9 porážek. Na výsledcích se podíleli Josef Boška (37 vítězství / 23 porážek, úspěšnost 62 %), Aleš Nestřeba (31/27, 53 %), Radek Chalupa (21/33, 39 %) a Michal Hokr (14/30, 32 %). Tým „B“ se účastnil Regionálního přeboru II. třídy, kde obsadil konečné 7. místo z 9 účastníků, když získal celkově 28 bodů s bilancí 6 vítězství a 10 porážek. Za „béčko“ nastupovali Jiří Toninger (14 vítězství / 8 porážek, úspěšnost 65 %), Miroslav Zdychynec (20/27, 43 %), Jakub Pour (19/32, 37 %), Ondřej Pechlát (15/40, 27 %), Pavel Hosnedl (10/6, 63 %), Petr Hraše (4/7, 36 %), Vladimír Žíla (1/2, 33 %) a František Diviš (4/8, 33 %). V soutěžní sezóně 2022/2023 hrají oba týmy ve stejných soutěžích jako v ročníku předchozím, stejně tak sestavy obou družstev nedoznaly žádných změn. V polovině soutěžního ročníku je „A“ tým v Regionálním přeboru I. třídy na 4. místě se ziskem 15 bodů za 4 vítězství a 3 porážky, tým „B“ zaujímá stejnou příčku v tabulce Regionálního přeboru II. třídy se ziskem 14 bodů za 3 vítězství, 1 remízu a 3 porážky.
V sobotu 7. 5. uspořádal oddíl stolního tenisu po dvouleté pauze, vynucené koronavirem, opět tradiční turnaj trojčlenných družstev O pohár Sokola Volyně, organizovaný jako otevřený župní přebor Sokolské župy Jihočeské. Celkově se jednalo již o 12. ročník této akce. Přihlásilo se celkem deset družstev, bohužel jedno z nich se nakonec nedostavilo, a tak musel být operativně vytvořen tým Sokola Volyně C, aby nebyl narušen systém turnaje. Družstva byla rozlosována do 2 pětičlenných skupin, v nichž se hrálo systémem každý s každým. Nasazeni byli finalisté předchozího ročníku – Sokol Velké Popovice (Ivan, Jehně, Opolzer) a Sokol Studená (Maňhal st., Maňhal ml., Mastný ml.). Zatímco Velké Popovice potvrdily oprávněnost nasazení a svoji skupinu bez porážky vyhrály, Studená se 3 porážkami a pouze 1 vítězstvím obsadila ve „skupině smrti“ až třetí místo. V semifinále se střetli vítězové skupin s druhými týmy ze skupin opačných. Velké Popovice si v poměru 3:1 poradily s týmem Spartaku Kaplice (Janošťák, Dvořák, Charvát), Sokol Vodňany (Turek, David Jakub, Hubáček) přehrál v poměru 3:0 družstvo ST Svatá Maří (Schoř, Krotký, Kocourek). Ve finále porazily Vodňany tým Velkých Popovic v poměru 3:1, kdy čestný bod uhráli poražení ve čtyřhře. V souboji poražených semifinalistů o 3. místo zvítězila Kaplice nad Svatou Maří 3:0. O 5. místo si zahrála družstva Sokola Volyně B (Krahulec, Boška, Hokr, Chalupa) a Sokola Studená, v poměru 3:2 těsně zvítězila Studená. Souboj o 7. příčku proti sobě svedl týmy Sokola Zliv A (Böhm Pavel, Štěpán, Tlamsa) a Sokola Zliv B (Michálek, Hovorka, Vobr), úspěšnější v poměru 3:1 bylo „áčko“. Podobný charakter měl i zápas o 9. místo, v němž Sokol Volyně A (Toninger, Pour, Pechlát) zvítězil 3:1 nad Sokolem Volyně C (Hraše, Hosnedl, Zdychynec). Na závěr předseda pořádajícího oddílu a hlavní organizátor turnaje Radek Chalupa společně se starostkou jednoty předali poháry družstvům na prvních třech místech a diplomy všem zúčastněným týmům. Všichni účastníci si též odváželi pěkné ceny od tradičních sponzorů volyňského klubu. Turnaj přinesl řadu atraktivních zápasů na velmi slušné sportovní úrovni. Zároveň zůstává též příležitostí ke konfrontaci hráčů rozdílné výkonnostní úrovně, od okresního přeboru až po ligové soutěže. Stejně tak věkové složení účastníků je velmi rozmanité, nejmladšímu hráči bylo 16 let, nejstaršímu 79 let. Všichni bez rozdílu si dobře zahráli, těší se na další ročník turnaje a doufají, že nebude znemožněn nějakou další mimořádnou nepříznivou událostí, jak tomu bylo v předchozích 2 letech.
V úterý 27. 12. 2022 uspořádal oddíl tradiční Vánoční turnaj současných a bývalých hráčů klubu. Jednalo se již o 29. ročník této akce a nebýt vynucené „covidové“ pauzy v roce 2020, mohlo se jednat o ročník jubilejní. Ve volyňské sokolovně se sešlo celkem 10 stolních tenistů, rozlosováni byli do 2 skupin, nasazeni byli Lukáš Valašík (t. č. hráč SK Přerov) a současná volyňská jednička Josef Boška. Ve skupinách se hrálo systémem každý s každým, první tři z každé skupiny postupovali do skupiny finálové, hráči na čtvrtém a pátém místě vytvořili skupinu o umístění na 7.-10. místě. V nadstavbových skupinách se opět hrálo systémem každý s každým se započtením výsledků ze skupin základních. Vítězství z loňska obhájil bez jediné porážky Lukáš Valašík, bylo to jeho celkově již 13. prvenství v turnaji. Se 2 porážkami obsadil 2. místo Radek Chalupa, 3. příčka zbyla na Josefa Bošku, který měl též 2 porážky, ale v jeho neprospěch rozhodl výsledek vzájemného zápasu. Pořadí na dalších místech bylo následující: 4. Petr Hraše, 5. Vladimír Žíla, 6. Michal Hokr, 7. Jiří Toninger, 8. Jakub Pour, 9. Ondřej Pechlát, 10. Miroslav Zdychynec. S výjimkou zápasů L. Valašíka, který ztratil v průběhu turnaje pouhé 2 sety, byla řada utkání velmi vyrovnaná a často se rozhodovalo až v dramatických koncovkách. Škoda, že se na poslední chvíli omluvili Libor Schoř a Aleš Nestřeba, kteří by jistě sportovní úroveň turnaje ještě pozvedli. Na závěr předseda oddílu Radek Chalupa vyhlásil výsledky a předal všem účastníkům věcné ceny od věrných sponzorů klubu. Turnaji jako divák přihlížel známý sportovní fotograf Jan Škrle s manželkou a při tom samozřejmě pořídil bohatou fotodokumentaci, za což mu patří dík pořadatelů. Po skončení akce následovalo tradiční posezení se zhodnocením aktuální situace v oddílu a nechybělo samozřejmě ani trochu nostalgické vzpomínání na doby minulé.

 

Rok 2021

Činnost oddílu 2021 byla bohužel opět významně negativně ovlivněna pokračující koronavirovou pandemií. Celé jaro byla sokolovna v rámci protiepidemických vládních opatření pro cvičence nepřístupná, několikrát jsme se sešli až v průběhu června. Poté následovaly letní prázdniny, takže ke standardnímu režimu tréninků jsme se mohli vrátit až v září. Do činnosti oddílu se zapojilo celkem 22 členů – dle věkových kategorií to byli 3 mladší žáci, 6 starších žáků, 1 dorostenec, 7 mužů a 5 seniorů. Žáci se scházeli k tréninkům 1x týdně pod vedením br. Hrašeho, Toningera a Chalupy. Postupně se zdokonalovali v jednotlivých herních činnostech. Zvažujeme, že dva až tři nejlepší by mohli následovat J. Poura a v příští sezóně by mohli být zařazeni na soupisku „B“ týmu mužů v regionálním přeboru.

Regionální přebor mužů v sezóně 2020/2021 byl zcela zrušen, po roční pauze se tedy soutěže rozběhly až v říjnu 2021. V sezóně 2021/2022 „A“ tým mužů startuje v Regionálním přeboru I. třídy – v sestavě Josef Boška, Aleš Nestřeba, Michal Hokr a Radek Chalupa se v polovině soutěže nachází se 2 vítězstvími a 6 porážkami na 8. místě tabulky. „B“ tým mužů se účastní Regionálního přeboru II. třídy – k zápasům nastupují Jiří Toninger, Vladimír Žíla, Petr Hraše, Pavel Hosnedl, František Diviš, Miroslav Zdychynec, Ondřej Pechlát a Jakub Pour. V poločase soutěže je „béčko“ s bilancí 3 výher a 5 porážek na 6. místě devítičlenné tabulky. Ani v roce 2021 nám nebylo vinou restriktivních vládních opatření umožněno uspořádat další ročník tradičního otevřeného župního přeboru trojčlenných družstev „O pohár Sokola Volyně“, jehož 11. ročník se konal v květnu 2019. Po čase se díky iniciativě Petra Hrašeho konal Vánoční turnaj žáků. Proběhl 20. 12. a zúčastnilo se jej chlapců, z nichž jeden přišel jen na tento turnaj, s těmito výsledky – 1. K. Elsnic, 2. J. Punčochář, 3. A. Zdychynec, 4. D. Nosákovec, 5.-7. L. Kuneš, J. Císař a D. Nosákovec. Všichni dostali diplom a drobné ceny. Po částečném uvolnění restrikcí se po roční přestávce podařilo zorganizovat alespoň tradiční Vánoční turnaj současných a bývalých hráčů našeho klubu, jednalo se již o 28. ročník této akce. V úterý 28. 12. se v sokolovně sešlo celkem 12 stolních tenistů, kteří byli rozděleni do 2 skupin. Nasazeni byli Lukáš Valašík (aktuálně hráč SK Přerov) a Libor Schoř (aktuálně ST Svatá Maří). Oba potvrdili oprávněnost nasazení a své skupiny vyhráli, v semifinálových zápasech se pak střetli s druhými hráči z opačných skupin. L. Valašík porazil J. Bošku a L. Schoř si poradil s A. Nestřebou. Ve finále se tak potkali oba nejvýše nasazení, v pohledném zápase s řadou pěkných výměn zvítězil v poměru 3:1 L. Valašík. Znamenalo to jeho celkově 13. vítězství v turnaji při 15 startech (2x obsadil 2. místo). V dramatickém boji o 3. místo v poměru setů 3:2 A. Nestřeba těsně porazil J. Bošku. Hráči na dalších místech ve skupinách si vzájemně zahráli o konečné pořadí s následujícím výsledkem: 5. Michal Hokr, 6. Ondřej Pechlát, 7. Petr Hraše, 8. Jakub Pour, 9. Radek Chalupa, 10. Tomáš Hosnedl, 11. Pavel Hosnedl, 12. Kryštof Elsnic. Na závěr předseda oddílu Radek Chalupa vyhlásil výsledky a předal všem účastníkům ceny od tradičních sponzorů. Poprvé za celou éru konání turnaje se vinou zdravotních problémů nemohl zúčastnit, ať již jako hráč nebo v posledních letech jako rozhodčí, nestor volyňského stolního tenisu Bořivoj Korejs. Popřejme mu brzké zlepšení jeho zdravotního stavu. Po skončení turnaje následovalo tradiční předsilvestrovské posezení se zhodnocením současné situace v oddílu i zavzpomínáním na doby minulé. Pozitivním aspektem pro budoucnost klubu je zlepšující se výkonnost mladých odchovanců J. Bošky, O. Pechláta a J. Poura, v níž se zúročuje náročná práce s mládeží.

 

Rok 2020

 

V průběhu roku 2020 se do činnosti oddílu stolního tenisu zapojilo celkem 16 členů, dle věkových kategorií to byli 3 starší žáci, 2 dorostenci, 6 mužů a 5 seniorů. Žáci se scházeli k tréninkům 1x týdně pod vedením br. Toningera, Hrašeho a Chalupy. Stálý herní pokrok byl patrný u Jakuba Poura, který byl již zařazen na soupisku „B“ týmu mužů a pravidelně nastupoval k soutěžním utkáním regionálního přeboru mužů.

Regionální přebor mužů Strakonicka doznal v sezóně 2019/2020 podstatných změn. Vzhledem ke zvýšení počtu přihlášených družstev na 18 rozhodl VV RSST o rozdělení soutěže na 2 výkonnostní třídy RP I a RP II po 9 účastnících, do nichž byla družstva zařazena dle umístění v předchozím ročníku. Též v našem oddíle došlo k významné změně. Záměr většího zapojení žáků a dorostenců do soutěžních utkání ve spojení s přestupem Radka Chalupy z TJ ČZ Strakonice Elektrostav zpět do mateřského Sokola Volyně vyústily ve vytvoření druhého týmu mužů. Po několika hubených sezónách jsme tak přihlásili do dlouhodobých soutěží opět dva mužské týmy. Obě družstva jsme byli nuceni přihlásit do výkonnostně slabšího RP II. třídy, ovšem s jasně vytčeným cílem „A“ týmu postoupit do vyšší třídy. Jarní část sezóny byla již bohužel narušena koronavirovou pandemií, takže do konečné tabulky se započítávaly pouze výsledky z dohrané dlouhodobé části soutěže, neúplné play-off bylo anulováno. V konečné tabulce tým „A“ obsadil 2. místo se ziskem 42 bodů za 13 vítězství a 3 porážky. Na vítězný Sokol Vodňany „E“ ztrácel 3 body a na v pořadí třetí Sokol Strakonice „C“ měl náskok 6 bodů. Druhé místo v tabulce znamenalo postup do RP I. třídy, takže výkonnostní cíl sezóny se podařilo splnit. Na úspěšném tažení „A“ týmu se podíleli Aleš Nestřeba (56 vítězství/7 proher, úspěšnost 89 %), Radek Chalupa (36/7, 84 %), Vladimír Žíla (31/16, 66 %), Jiří Toninger (33/18, 65 %), František Diviš (22/13, 63 %) a Michal Hokr (3/1, 75 %). Ani tým „B“ si v soutěži nevedl špatně, v tabulce obsadil celkové 5. místo a pouhé 3 body jej dělily od čtvrté příčky znamenající účast v play-off. Na výsledcích „B“ týmu se podíleli Josef Boška (54/6, 90 %), Petr Hraše (29/14, 67 %), Pavel Hosnedl (17/16, 52 %), Miroslav Zdychynec (20/34, 37 %), Jakub Pour (9/18, 33 %) a Ondřej Pechlát (6/29, 17 %). Vypíchnout je třeba především výkony nadějného Josefa Bošky, který byl celkově druhým nejlepším hráčem celé soutěže. Zúročuje tak trénink s výkonnostně kvalitnějšími soupeři, který mu byl umožněn v rámci spolupráce našeho oddílu s klubem TJ ČZ Strakonice Elektrostav. Do soutěžní sezóny 2020/2021 jsme přihlásili „A“ tým do RP I. třídy a „B“ tým do RP II. třídy. Soupisky jsme mírně přeskupili směrem k posílení „áčka“ tak, aby mělo větší šanci udržet se ve vyšší soutěži, kam se podařilo postoupit. Základ „A“ týmu tvoří Josef Boška, Radek Chalupa, Aleš Nestřeba a Michal Hokr, zbývající členové oddílu jsou na soupisce týmu „B“ s tím, že mohou za „áčko“ ve vyšší soutěži kdykoliv nastoupit. V měsíci září jsme začali pilně trénovat, zahajovací utkání byla plánována na 14. říjen. Bohužel několik dnů předtím opět zaúřadoval koronavirus, vládní nařízení uzavřelo všechna vnitřní sportoviště a soutěž tedy ani nebyla zahájena. Vinou nepříznivé epidemiologické situace jsme se vyjma kratičké epizody na začátku prosince již do sokolovny nedostali po celý zbytek roku. Ani začátkem nového roku aktuální situace nedává velkou naději, že by se alespoň jarní kolo soutěží rozběhlo.

Hygienická situace z důvodu epidemie koronaviru nám v uplynulém roce znemožnila uspořádat také naše tradiční akce. V květnu to měl být 12. ročník turnaje trojčlenných družstev „O pohár Sokola Volyně“, který organizujeme po řadu let jako otevřený župní přebor stolnětenisových družstev, a v prosinci již 28. ročník Vánočního turnaje současných a bývalých hráčů našeho klubu. Samozřejmě nás mrzí, že již poměrně dlouhé časové řady těchto akcí byly přerušeny. Můžeme se utěšovat pouze tím, že v tomto „podivném“ roce se nekonaly a musely být odloženy i tak významné sportovní akce, jakými jsou letní olympijské hry, mistrovství Evropy ve fotbale i většina ostatních. Nezbývá než doufat, že se epidemiologická situace začne postupně zlepšovat a celý svět včetně oblasti sportu se co nejdříve navrátí do normálních kolejí.

 

 

Rok 2019

 

V průběhu roku 2019 se do činnosti oddílu stolního tenisu zapojilo celkem 17 členů, dle věkových kategorií to byli 3 mladší žáci, 4 starší žáci, 1 dorostenec, 6 mužů a 3 senioři.

Žáci se scházeli k tréninkům 1x týdně pod vedením br. Toningera, Hrašeho a Chalupy. Postupně se dále zlepšovali Jakub Pour a Ondřej Pechlát, výkonnost ostatních spíše stagnovala. Dorostenec  Josef Boška již trénoval pravidelně s dospělými.

V soutěžní sezóně 2018/2019 jsme přihlásili 1 družstvo mužů do Regionálního přeboru Strakonicka. Na soupisce byli Michal Hokr, Petr Hraše, Jiří Toninger, Vladimír Žíla, Miroslav Zdychynec, Pavel Hosnedl, František Diviš, Aleš Nestřeba a Josef Boška. V závěrečné tabulce po odehraných 30 kolech soutěže náš tým obsadil se ziskem 50 bodů celkově 12. místo z 16 účastníků s bilancí 9 výher, 2 remíz a 19 porážek. Oproti předešlé sezóně to znamenalo zlepšení o 1 příčku. Nejlepším hráčem týmu byl dorostenec Josef Boška s úspěšností 55 %, následoval jej Petr Hraše (51 %) a Michal Hokr (47 %).

Pro sezónu 2019/2020 rozhodl VV RSST vzhledem k narůstajícímu počtu přihlášených družstev rozdělit regionální soutěž do dvou výkonnostních skupin, RP I a RP II. Při 18 přihlášených to znamenalo zřízení 2 soutěží o 9 účastnících. Do vyšší soutěže, označené RP I, bylo zařazeno prvních 9 týmů z předchozího ročníku, do nižší soutěže, označené RP II, byla zařazena družstva zbývající a nově přihlášená. Z uvedeného vyplývá, že tým T.J. Sokol Volyně vzhledem k loňskému 12. místu v letošním ročníku startuje v soutěži nižší. V letošní sezóně došlo v našem oddílu ještě k další změně. Vzhledem k rostoucí výkonnosti žáků Jakuba Poura a Ondřeje Pechláta jsme se rozhodli po několika letech znovu vytvořit a přihlásit do soutěže "B" tým, na jehož soupisku byli naši 2 nadějní žáci zařazeni. K tomuto rozhodnutí přispěl i návrat Radka Chalupy po osmiletém působení v TJ ČZ Strakonice Elektrostav. Na soupisce"A" týmu jsou Hokr, Nestřeba, Toninger, Žíla, Diviš a Chalupa, za"B" tým nastupují Boška, Hraše, Zdychynec, Hosnedl, Pour a Pechlát. V zimní přestávce soutěže po 11 odehraných kolech je "áčko" na 2. místě a "béčko" na 5. místě devítičlenné tabulky. Jednoznačným cílem je postup "A" týmu do vyšší soutěže.

V sobotu 4. 5. 2019 uspořádal oddíl 11. ročník turnaje trojčlenných družstev „O pohár Sokola Volyně“, organizovaný jako otevřený župní přebor Sokolské župy Jihočeské. Letošní ročník byl součástí oslav 150. výročí založení jednoty a 90. výročí postavení volyňské sokolovny. Do turnaje se přihlásilo 10 družstev, která byla rozlosována do 2 skupin, do jejichž čela byli nasazeni loňští finalisté, Sokol Vodňany (Turek, Svoboda, Vařečka) a Sokol Studená (Maňhal st., Maňhal ml., Ondráček). Ani jeden z nasazených svoji skupinu nevyhrál, Vodňany se navíc neprobojovaly ani do semifinále. Vítězi skupin se staly týmy  Elektrostavu Strakonice (Majer, Poklop, Krejčí Ondřej) a Sokola Velké Popovice (Ivan, Lambert, Horut). V semifinále se střetli vítězové skupin s druhými týmy ze skupin opačných, Elektrostav (již oslabený o Ondru Krejčího) podlehl v poměru 1:4 Sokolu Studená, Velké Popovice po boji těsně 4:3 přehrály tým ST Svatá Maří (Schoř, Vašátko, Janoud). Finálové střetnutí bylo též velmi vyrovnané, o vítězství Velkých Popovic nad Studenou  v poměru 4:3 rozhodl až sedmý zápas, v němž Emil Ivan porazil Jana Maňhala st. Strakonický Elektrostav vybojoval 3. místo, když stejně jako ve skupině i podruhé přehrál tým ST Svatá Maří. O 5. místo si zahrál „A“ tým pořádajícího Sokola Volyně (Valašík, Hraše, Šišková, Chalupa) se Sokolem Vodňany, kdy úspěšnější v poměru 4:2 byli vodňanští borci. Souboj o 7. příčku svedl proti sobě družstva Sokola Zliv (Šimek, Hovorka, Michálek, Vobr) a Sokola Tábor (Kašpar, Kamiš, Vašíček, Hirko) - táborští jednoznačně zvítězili v poměru 4:0. Poslední týmy z obou skupin se utkaly o celkové 9. místo, „B“ tým Sokola Volyně (Žíla, Nestřeba, Boška) porazil v poměru 4:1 družstvo Sokola Strakonice (Klečka, Hanuš, Barborka). Turnaj přinesl řadu napínavých zápasů, některé i s patřičnými emocemi. Jako tradičně nabídl možnost změřit síly mezi hráči  různých výkonnostních úrovní, od okresního přeboru až po 3. ligu. Je úctyhodné, že někteří dříve narození účastníci (několik přítomných hráčů již překročilo sedmdesátku) jsou ještě schopni zvládnout takto časově a fyzicky náročný turnaj. A navíc je vidět, že stolní tenis je stále baví. Na závěr hlavní organizátor turnaje Radek Chalupa předal poháry družstvům na prvních třech místech a diplomy všem účastníkům. Všechny týmy si z Volyně odvážejí každoročně též zajímavé ceny od věrných sponzorů volyňského stolního tenisu. Poděkování neminulo ani oba rozhodčí turnaje, kterými byli veteráni volyňského ping-pongu Bořivoj Korejs a František Diviš.  Při následném posezení v klubovně volyňské sokolovny účastníci  zavzpomínali na minulé ročníky turnaje a debatovali o právě končící tabletenisové sezóně.

V sobotu 28. 12. 2019 uspořádal oddíl stolního tenisu Sokol Volyně Vánoční turnaj současných a bývalých hráčů klubu, jednalo se již o 27. ročník této akce. Do volyňské sokolovny si našlo cestu celkem 14 stolních tenistů. Rozděleni byli do 2 skupin, do jejichž čela byli nasazeni loňští finalisté Lukáš Valašík (t. č. hráč SK Přerov) a Josef Boška. Oba dva potvrdili oprávněnost nasazení a své skupiny vyhráli. V semifinálových duelech se střetli s hráči na druhých místech opačných skupin. Lukáš Valašík přehrál Radka Chalupu a Josef Boška porazil Petra Hrašeho. Finálové utkání bylo jednoznačnou záležitostí - L. Valašík zvítězil jasně 3:0 nad J. Boškou a zaokrouhlil tím počet prvenství na volyňském vánočním turnaji na deset. O pomyslný bronz se střetli poražení semifinalisté - R. Chalupa zvítězil 3:0 a poslal tak P. Hrašeho mimo medailové pozice. Zbývající účastníci turnaje se utkali o konečné pořadí, vzájemně se střetli vždy hráči umístění na stejných příčkách ve skupinách. Konečné výsledky byly následující: 5. Libor Schoř (t. č. ST Svatá Maří), 6. Vladimír Žíla, 7. Jiří Toninger, 8. Miroslav Zdychynec, 9. Jakub Pour, 10. Aleš Nestřeba, 11. Václav Koubek (t. č. TJ Velký Osek), 12. Jiří Špilauer, 13. František Diviš, 14. Ondřej Pechlát. K vidění byly kvalitní sportovní výkony, potěšující byla nadále vzrůstající výkonnost mladých hráčů J. Bošky a J. Poura. Radost všem udělala účast V. Koubka a J. Špilauera, kteří si našli cestu do volyňské sokolovny po více než 25 letech. Škoda, že letošní ročník turnaje musela po mnoha letech ze zdravotních důvodů vynechat Věra Šišková, dlouholetá opora volyňského klubu. Na závěr hlavní rozhodčí turnaje a velká postava historie volyňského stolního tenisu Bořivoj Korejs vyhlásil výsledky a předseda oddílu Radek Chalupa předal všem účastníkům pěkné ceny od věrných sponzorů klubu. Organizátoři velmi ocenili, že celý průběh turnaje v roli diváka se zájmem sledoval známý sportovní fotograf Honza Škrle se svou manželkou a samozřejmě při tom pořídil bohatou fotodokumentaci. Následovalo tradiční předsilvestrovské posezení se zhodnocením uplynulé sezóny a zavzpomínáním na doby minulé a na bývalé spoluhráče, kteří už nejsou mezi námi.

 

 

Rok 2018

 

V průběhu roku se do činnosti oddílu zapojilo celkem 19 členů - 5 mladších žáků, 4 starší žáci, 1 dorostenec, 6 mužů a 3 senioři. Žáci se scházeli k tréninkům 1x týdně pod vedením bří Toningera, Hrašeho a Chalupy. Další herní pokrok zaznamenal J. Pour, postupně se zlepšoval i O. Pechlát. Josef Boška již pravidelně trénoval s dospělými a stal se platným členem týmu mužů v regionálním přeboru. V sezóně 2017/2018 jsme přihlásili 1 družstvo mužů do Regionálního přeboru Strakonicka. V závěrečné tabulce po odehraných 24 kolech soutěže tým obsadil 11. místo. Příčinou je slábnoucí výkonnost stárnoucího kádru, který zatím mladší generace nedokáže efektivně doplnit. Pořadí hráčů podle úspěšnosti bylo stejné  jako před rokem, nejlepším hráčem byl Hokr s úspěšností 64 %, následován Hrašem (54 %) a Žílou (49 %). V probíhající sezóně 2018/2019 oddíl reprezentuje opět 1 družstvo mužů v Regionálním přeboru. V polovině soutěže se nachází  na 12. místě šestnáctičlenné tabulky. Složení týmu oproti předchozí sezóně nedoznalo žádných změn. Snad jediným pozitivním faktem jsou rapidně stoupající výkony mladého Josefa Bošky, který mezi muži dokázal ve 39 odehraných zápasech 18x zvítězit. V sobotu 5. 5. uspořádal oddíl jubilejní 10. ročník turnaje trojčlenných družstev „O pohár Sokola Volyně", organizovaný jako otevřený župní přebor Sokolské župy Jihočeské. Přihlášeno bylo 8 družstev, určité problémy pořadatelům způsobil T.J. Sokol Tábor, který se hodinu před zahájením turnaje omluvil ze zdravotních důvodů. Vzhledem k tomu, že hrací systém při 7 účastnících by byl komplikovaný, bylo operativně vytvořeno kombinované družstvo z hráčů T.J. Sokol Volyně a Elektrostavu Strakonice, které bylo zařazeno do turnaje pod hlavičkou Sokol Volyně „C“. Týmy byly rozlosovány do 2 skupin, do jejichž čela byli nasazeni loňští finalisté Sokol Vodňany a Sokol Studená. Obě družstva své skupiny bez zaváhání vyhrála. Zapeklitá situace nastala ve skupině A, kde družstva na 2., 3. a 4. místě měla na kontě po 1 vítězství a 2 prohrách a o pořadí tak musela rozhodnout až pomocná minitabulka. Z ní nejlépe vyšel tým Sokola Volyně „A“ (Valašík, Hraše, Šišková) a obsadil tak ve skupině 2. místo, což znamenalo účast v semifinále. O tom, že na 3. místě skončí Sokol Strakonice a až poslední místo ve skupině zbyde na kombinované družstvo Sokola Volyně „C“, rozhodl rozdíl jediného zápasu a podílu skóre. V semifinále se střetli vítězové skupin s druhými týmy ze skupin opačných, Vodňany porazily v poměru 4:1 družstvo Sokola Volyně „A“, Studená stejným poměrem přehrála tým ST Svatá Maří. V repríze loňského finálového utkání Vodňany nepřipustily překvapení, vítězstvím 4:1 nad Studenou zopakovaly loňský i předloňský triumf a zkompletovaly tak „zlatý hattrick“. Třetí místo získal bez boje tým Sokola Volyně „A“, neboť jeho soupeř, družstvo ST Svatá Maří, k utkání nenastoupil z důvodu zranění týmové jedničky v předchozím semifinálovém zápase. O 5. místo si zahrál Sokol Strakonice proti Sokolu Zliv, v dramatickém utkání o těsném vítězství Zlivi v poměru 4:3 rozhodoval až poslední zápas, v němž v pětisetové bitvě byl nakonec šťastnější zlivský veterán, přestože prohrával již 0:2 na sety. Souboj o 7. příčku proti sobě svedly týmy Sokola Volyně „B“ (Toninger, Žíla, Nestřeba) a kombinovaný tým pod hlavičkou Sokola Volyně „C“, který zvítězil v poměru 4:0 a odsoudil tak volyňské béčko na poslední místo. Řada zápasů přinesla kvalitní stolní tenis s množstvím pohledných výměn, ozdobou turnaje byli ligoví hráči, jimž zdatně sekundoval Lukáš Valašík (bývalý hráč Volyně, aktuálně v dresu SK Přerov, který vždy rád z daleké Hané přijede posílit bývalé spoluhráče), či studenečtí borci. Na závěr hlavní organizátor turnaje Radek Chalupa předal poháry družstvům na prvních pěti místech a diplomy všem účastníkům. Všechny týmy si z Volyně odvážejí zajímavé ceny od věrných sponzorů volyňského stolního tenisu (Jatky Hradský Strakonice, Elsa Elektro Písek, Řeznictví Karel Staněk, Catering Luboš Šrámek, Kovovýroba Vlastimil Ryneš, Pavel Fajnor… ). Při posezení v klubovně volyňské sokolovny účastníci neformálně probrali právě skončenou tabletenisovou sezónu a při odjezdu přislíbili účast na příštím ročníku turnaje, který bude součástí oslav 150. výročí založení T.J. Sokol Volyně a 90. výročí postavení volyňské sokolovny. V pondělí 17. 12. jsme uspořádali Vánoční turnaj pro naše žáky. Zúčastnilo se ho 8 mladých hráčů, hrálo se nejspravedlivějším možným systémem každý s každým. Tři borci dosáhli shodného výsledku 6 vítězství a 1 porážky a  museli se vzájemně utkat v dodatečných zápasech. Z nich vyšel nejlépe Pechlát, který se tak stal vítězem turnaje a potvrdil svoji narůstající výkonnost. Druhé místo obsadil Pour a pomyslný bronz zbyl na Hejduka. Pořadí na dalších místech: 4. Michalec, 5. Majer, 6. Důra, 7. Zdychynec a 8. Paletář. Turnaj zorganizovali a řídili trenéři Toninger, Chalupa a Hraše, kteří na závěr všem účastníkům rozdali medaile, diplomy a pěkné, převážně sladké ceny. Příjemným zjištěním turnaje byli zlepšující se výkony Ondřeje Pechláta i Martina Hejduka, kteří překvapivě byli rovnocennými soupeři ještě donedávna suverénního Jakuba Poura. V pátek 28. 12. uspořádal oddíl Vánoční turnaj současných a bývalých hráčů a jednalo se již o 26. ročník v nepřetržité řadě. Do volyňské sokolovny si našlo cestu 13 stolních tenistů. Rozděleni byli do 2 skupin, do jejichž čela byli nasazeni Valašík (t. č. hráč SK Přerov) a Schoř (t. č. ST Svatá Maří). Ve skupinách se hrálo systémem každý s každým. Skupinou A prošel bez ztráty setu Valašík. Ve skupině B překvapivě nepoznal hořkost porážky nadějný, teprve šestnáctiletý, J. Boška, který přehrál všechny papírově lepší soupeře včetně velezkušené Šiškové i Schoře. Ve své spanilé jízdě pokračoval i v semifinálovém střetnutí, kde poměrem 3:1 na sety porazil druhého hráče z A skupiny Žílu. Ve druhém semifinále přehrál Valašík hladce v poměru 3:0 Schoře. Finálové utkání bylo též jednoznačnou záležitostí, Valašík zvítězil jasně 3:0 nad J. Boškou, čímž potvrdil svoji výkonnostní převahu (50 % úspěšnost ve 3. lize oproti 50% úspěšnosti v regionálním přeboru). O pomyslný bronz se střetli poražení semifinalisté, ve vyrovnaném zápase vítězství 3:2 na sety nakonec bral Schoř a odsoudil tak Žílu k bramborové medaili. Zbývající účastníci turnaje se utkali v nadstavbových skupinách o 5.-8., resp. 9.-12. místo s následujícím výsledkem: 5. Hraše, 6. Diviš, 7. Toninger, 8. Šišková, 9. Hosnedl, 10. Chalupa, 11. Hosnedl, 12. Pour, 13. Pechlát. Na závěr hlavní rozhodčí turnaje a dlouholetá opora volyňského stolního tenisu Bořivoj Korejs vyhlásil výsledky a předseda oddílu Radek Chalupa předal všem účastníkům pěkné ceny od věrných sponzorů klubu. Následovalo předsilvestrovské posezení se zhodnocením uplynulé sezóny a jako vždy se vzpomínalo. Příslibem do budoucnosti by mohly být lepšící se výkony J. Bošky v probíhajícím regionálním přeboru mužů, které potvrdil i překvapivým 2. místem na Vánočním turnaji.

 

 

Rok 2017

 

V průběhu roku 2017 se do činnosti oddílu stolního tenisu zapojilo celkem 23 členů, dle věkových kategorií to byli 2 mladší žáci, 1 mladší žákyně, 4 starší žáci, 2 dorostenci, 8 mužů, 5 seniorů a 1 seniorka. Celkový počet členů se oproti roku předešlému významně nezměnil a ani věkové rozložení nedoznalo zásadnějších změn. Tréninky žáků probíhaly 1x týdně, zabezpečovali je bři Chalupa, Hraše a Toninger. Sportovní výkonnost bohužel příliš nerostla. Určitý herní pokrok zaznamenal jen Jakub Pour, který se několikrát zúčastnil i několika soustředění mladších žáků, organizovaných krajským svazem ČAST. Radost trenérům působil i Josef Boška, který se pravidelně účastnil i tréninků dospělých a byl zařazován do sestavy družstva mužů v okresním přeboru, kde získával  své první vítězné body. V soutěžní sezóně 2016/2017 jsme přihlásili 1 družstvo mužů do Okresního přeboru Strakonicka. Na soupisce byli Michal Hokr, Petr Hraše, Jiří Toninger, Vladimír Žíla, Miroslav Zdychynec, Pavel Hosnedl, František Diviš, Josef Boška a Lukáš Boška. V závěrečné tabulce po odehraných 24 kolech soutěže náš tým obsadil se ziskem 54 bodů celkově 7. místo ze 13 účastníků s bilancí 13 výher, 4 remíz a 7 porážek. Nejlepším hráčem byl Michal Hokr s úspěšností 63 %, následován Petrem Hrašem (56 %) a Vladimírem Žílou (52 %). V právě probíhající sezóně 2017/2018 náš oddíl reprezentuje opět 1 družstvo mužů v Okresním přeboru, v polovině soutěže po odehraných 12 kolech se nachází  se 22 body na 10. místě třináctičlenné tabulky, když v podzimní části soutěže 4x zvítězilo, 2x remizovalo a 6x prohrálo. Složení týmu oproti předchozí sezóně nedoznalo prakticky žádných změn s jedinou výjimkou, kterou je zapojení Aleše Nestřeby, který se po více než 20 letech vrátil ke stolnímu tenisu a stal se rychle platným členem týmu. V sobotu 29. 4. uspořádal oddíl stolního tenisu Sokol Volyně tradiční, již 9. ročník turnaje trojčlenných družstev ve stolním tenisu „O pohár Sokola Volyně“, organizovaný jako otevřený přebor Sokolské župy Jihočeské. Ve volyňské sokolovně se sešlo celkem 10 družstev, která byla rozlosována do 2 skupin, kde se hrálo systémem každý s každým. Do čela skupin byla nasazena vítězná družstva dvou předcházejících ročníků turnaje, a to Sokol Vodňany (Turek, Borovka, Svoboda) a Sokol Studená (Maňhal ml., Zejda, Maňhal st.). Oba týmy potvrdily oprávněnost nasazení a své skupiny vyhrály. V semifinálových utkáních se střetly s druhými družstvy opačných skupin, Vodňany výsledkem 4:0 porazily Sokol Suchdol nad Lužnicí „A“ (Dvořák, Kropík, Janda), Studená přehrála družstvo Sokola Velké Popovice (Děd, Lambert, Ivan) v poměru 4:1. Ve finále pak Vodňany zvítězily nad Studenou 4:1 a obhájily tak loňské prvenství. V utkání o 3. místo porazily Velké Popovice „áčko“ Suchdola nad Lužnicí jednoznačným výsledkem 4:0. Družstva na 3.-5. místech ve skupinách si zahrála o konečné pořadí. V zápase o celkově 5. místo se střetlo spojené družstvo Sokolské župy Blanické (Šteflíček, Dohnal, Růžička) se Sokolem Suchdol nad Lužnicí „B“ (Trsek, Průcha, Šubrt). Úspěšnější byli reprezentanti Blanické župy, když zvítězili 4:1. Utkání o 7. místo proti sobě svedlo obě družstva pořádajícího Sokola Volyně - „A“ tým (Valašík, Šišková, Chalupa, Hraše) zvítězil nad „B“ týmem (Žíla, Toninger, Nestřeba, Hosnedl) v poměru 4:0. O 9. místo si zahrála poslední družstva ze základních skupin - Sokol Tábor (Kamiš, Kašpar, Vašíček, Hirko) zvítězil 4:1 a na celkově poslední místo tak odsoudil družstvo Sokola Zliv (Vobr, Michálek, Hovorka, Šimek). Na závěr starostka T.J. Sokol Volyně ses. Olga Holoubková spolu s hlavním organizátorem turnaje br. Radkem Chalupou předali poháry družstvům na medailových pozicích a diplomy všem účastníkům. Všechna družstva si navíc odvezla zajímavé věcné ceny díky tradičním sponzorům volyňského stolního tenisu. Poděkování patří Městu Volyně, firmám Elsa Elektro Písek, Jatky Hradský Strakonice  a Řeznictví-uzenářství Staněk Volyně. „Volyňské trojčlenky“si již našly své pevné místo v závěru ping-pongové sezóny, tradiční účastníci se na turnaj rádi vracejí a pravidelně přibývá též někdo nový. Letos organizátory potěšil zájem dvou zástupců Středočeského kraje. Při závěrečném přátelském posezení většina zúčastněných přislíbila, že do Volyně rádi dorazí i za rok, kdy se bude konat jubilejní desátý ročník turnaje. V úterý 19. 12. uspořádal oddíl stolního tenisu V