XIV. všesokolský slet, 2006


Na 14. všesokolský slet jsme se rozhodli nacvičovat 2 sletové skladby. Ale cvičení bylo to nejjednodušší. Moho práce se skrývalo za ním, a to zejména pro vedoucí obou nácviků: vybírat peníze na sletové oblečení, na sletové průkazy, na stravování, být neustále v kontaktu s tajemnicí župy, informovat se, objednávat, aktualizovat údaje, informovat cvičence a rodiče cvičenců, organizovat sletové pobyty, mít přehled o všech instrukcích, zejména v Praze, týkajících se nástupů, zkoušek, cvičení atd. atd.

Skladba Počítadla byla určena pro mladší žactvo. Jako náčiní sloužila dřevěná počítadla a s cvičitelkami Olgou a Magdou Holoubkovými ji nacvičovalo 7 dětí - 4 děvčata a 3 chlapci.

Ve skladbě pro dorost, ženy a muže s názvem Výlet s aerobikem bylo využito moderní formy aerobiku - step-aerobiku. Pro dvojici žena - muž (kvůli nedostatku cvičeníchtivých mužů byly v naší jednotě na jejich místě ženy) byl určený jeden step. Důležitou roli zde zrálo také oblečení, konkrétně vesta, s níž se při cvičení několikrát manipulovalo. Včetně cvičitelek Olgy Holoubkové, Veroniky Boškové a Petry Cardové nacvičovalo tuto skladbu 13 žen.

Tábor, 27. 5. 2006: Na střediskový slet do Tábora jely jen děti se svou skladbou Počítadla. Počasí jim přálo, premiérové cvičení se vydařilo a ještě si užily mnoho legrace o volných chvílích při dovádění v táborské sokolovně na nejrůznějším nářadí.

Písek, 10. 6. 2006: Do Písku jsme přijeli, tentokrát již cvičenci obou skladeb, již v 6 h ráno, protože zkoušky na druhý střediskový slet začínaly velmi brzy. To nám ale nevadilo, protože právě probíhaly slavnosti "Dotkni se Písku". A tak jsme čas vyplnili procházkou městem. Všude se konalo mnoho akcí pro děti i dospělé, takže se bylo na co dívat. Ve sportovní hale se nám cvičilo dobře, na slet se přišlo podívat mnoho diváků, kteří nešetřili potleskem, a tak o další sletové zážitky nebyla nouze.

České Budějovice, 17. 6. 2006: Župní slet Sokolské župy Jihočeské se konal na stadionu na Sokolském ostrově. Přijeli jsme opět všichni a opět ráno, protože vyzkoušet skladby na ploše, včetně nástupu a odchodu, se prostě musí. Po dobrém obědě a společné prohlídce města jsme předvedli divákům, co jsme se za cvičební rok naučili. Počasí bylo překrásné a voda v nedalekém plaveckém bazénu osvěžující.

PRAHA, 1. - 7. 7. 2006: V sobotu 1. července jsme se autobusem rozjeli do Prahy. Ubytováni jsme byli opět hned pod Strahovem v Košířích v naší známe základní škole. Ubytování ve školní třídě, spaní na karimatce ve spacáku - to prostě ke sletu neodmyslitelně patří. Ještě týž večer jsme se v Sazka Aréně zúčastnili slavnostního zahájení sletu s názvem SOKOLGALA. Moderátorem večera byl Štěpán Škorpil a v několikahodinovém programu se představila většina sportů, které v Sokole provozují cvičenci od 1 do 100 let. Nezapomnělo se ani na ocenění významných sokolských sportovců, např. Dany Zátopkové. V závěru se představilo ve zkrácené verzi několik sletových skladeb. V prostorách Arény se ještě dlouho po skončení programu povídalo, hrálo, zpívalo a tančilo za doprovodu sokolských lidových tanečních souborů. Také jsme potkali své známé - sokoly ze švýcarského Solothurnu, kteří přijeli cvičit skladbu Ta naše písnička česká. V neděli jsme se zúčastnili sletového průvodu Prahou. Počasí bylo překrásné, stejně jako po celý příští týden - jakoby se na všechny sokoly sluníčko chtělo jen usmívat. Od nedělního odpoledne až do středy probíhaly zkoušky na Strahově. Dlouhé čekání na seřadišti, nástupišti, pokyny na cvičební ploše, více či méně nervozity - i to ke sletu patří. Konečně středa a 1. večerní program. Stadion Evžena Rošického byl nádherně osvícený, v rozích velkoplošné obrazovky, světelné efekty na ploše, pochodně. Slet byl zahájený nástupem praporečníků, národní hymnou a sokolskou sletovou znělkou, vztyčením vlajek. Následoval program, kdy asi největší potlesk sklidila skladba pro seniory Ta naše písnička česká... prostě impozantní podívaná. Ve čtvrtek odpoledne 2. program, kterého se zúčastnil prezident republiky Václav Klaus. Znovu úžasná podívaná - sokolníci se sokoly, sletové skladby... a do toho opět překrásná atmosféra plná nadšení a smíchu nejen na ploše a v hledišti, ale také v zákulisí. Celý sletový týden byl hektický - zkoušky, generálky, vystoupení, čekání. Ale i tak jsme si našli čas a ve čtvrtek dopoledne jsme navštívili některé památky města Prahy, dojeli se vykoupat do nově zrekonstruovaného bazénu v Tyršově domě na Malé Straně. Tam jsme zároveň shlédli výstavu věnovanou historii a současnosti Sokola a podívali se na vystoupení sokolských skupin z celého světa (Chorvatska, Německa, Kanady, USA, Portugalska, Rakouska, Nového Zélandu) - rokenrol, estetická gymnastika, sportovní gymnastika, lidový tanec a další. A to už se sletový týden nachýlil ke konci. Balíme, loučíme se s Prahou, odjíždíme... a těšíme se, že se tu opět na 6 let znovu setkáme.